Kako spremiti beču šniclu? - Bečka šnicla recept - Recepti i Kuvar online
Kako spremiti beču šniclu? - Bečka šnicla recept - Recepti i Kuvar online

Bečka šnicla – specijalitet bečke kuhinje

Bečka šnicla na tradicionalni način - Recepti i kuvar online
Bečka šnicla na tradicionalni način – Recepti i kuvar online

Bečka šnicla (Wiener Schnitzel) je jedan od najpoznatijih specijaliteta bečke kuhinje. Recept za bečku šniclu je proglašen za nacionalno jelo Austrije. Bečka šnicla je veoma tanka, pohovana, duboko pržena šnicla od telećeg mesa.

Posetiti Beč, a ne probati bečku šniclu, verovatno je velika greška. Bili smo u poseti Beču – i probali smo bečku šniclu, te su priložene fotografije iz naših foto aparata i telefona.

Postoje razne legende o nastanku ovog jela – napoznatija od svih govori da je feldmaršal Jozef Radecki (Joseph Radetzky) doneo ovaj recept iz Italije 1857. godine. Misli se na italijanski recept za milanski kotlet (cotoletta alla milanese). Mnogi lingvisti i istoričari opovrgavaju ovu legendu, nalazeći mnoge manjkavosti u priči.

Druge priče i legende govore da je ovaj recept nastao kao modifikacija jednog od recepata austrijske kuhinje: “bakchendl”, što su pohovane i duboko pržene pileće grudi. Ovaj recept se prvi put spominje u jednom kuvaru 1719. godine. Na osnovu toga, neki izvlače zaključke i analogiju da je naziv Wiener Schintzel nastao od Wiener Bachendl u toku 19. veka.

Tradicionalni način pripreme podrazumeva teleće šnicle sečene na 4 mm debljine, zatim položene u brašno, pa u umućena jaja, i zatim u prezle. Prezle ne smete pritiskati u meso, već moraju da ostanu suve, da bi nakon prženja bile hrskave. Bečke šnicle se prže u dubokom sudu na puteru ili ulju, na temperaturi od 160 C do 170 C, sve dok ne dobiju zlatno braon boju. Šnicle moraju da plivaju, jer, u protivnom, neće biti ravnomerno pržene. Tokom prženja, šnicla se mora blago pomerati po tiganju, kao i zalivati.

Bečka šnicla – tradicionalni recept

Sastojci

 • teleće šnicle, 4 komada, svaka oko 150 gr
 • brašno, oko 60 gr
 • prezle, oko 80 gr
 • jaja, 2 komada
 • mleko
 • so
 • ulje za prženje

Postupak pripreme:

 • Teleće šnicle stanjite tučkom za meso. Idelna debljina za spremanje ovog recepta je oko 4 mm. Posolite sa obe strane.
 • Brašno rasporedite na jedan veliki tanjir. Svaku šniclu ubacite u brašno, sa obe strane, i stavite sa strane.
 • Jaja razmutite u većem tanjiru. U razmućena jaja, dodajte malo mleka (1-2 kašičice). Svaku šniclu lagano potopite u jaja, sa obe strane.
 • Prezle rasporedite na jedan veliki tanjir. Šnicle, uvaljane u brašno i jaja, stavite lagano sa obe strane u prezle. Lagano pritisnite šnicle na prezle, samo da bi se prezle lepo zalepile za jaja. Prezle moraju da ostanu suve, da bi posle prženja bile hrskave.
 • Zagrejte ulje u tiganju za prženje. Ulja u tiganju bi trebalo da bude toliko, da šnicle slobodno plivaju. Spustite šniclu u zagrejano ulje. Biće potrebno oko 2 minuta za svaku stranu šnicle, da dobije zlatno žutu boju. Tokom prženja, protresite tiganj, pa će ulje prelivati i gornju stranu šnicle. Posle prženja, ostavite šniclu na papirni ubrus, da se ocedi od ulja.
 • Servirati toplo i ukrasiti kriškama limuna i svežim lišćem peršuna. Kao prilog služiti pire krompir, ili pofmrit.

Da li je i vama bečka šnicla omiljeno jelo? Koji je vaš omiljeni recept za bečku šniclu?

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!