Kako spremiti meso ispod sača u rerni - foto Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online
Kako spremiti meso ispod sača u rerni - foto Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online

Kako spremiti meso ispod sača u rerni? Jela pripremljena ispod sača (peke) su veliki specijaliteti u Srbiji, ali i na Balkanu. Naši stari su pripremali hleb, meso, i sva ostala jela ispod sača. Na žalost, većina mladih nisu probali ovako spremljena jela, a sigurno nisu imali priliku da tradicionalna jela pripreme na ovaj način.

Kada mislite o hrani koja se priprema polako, koja se krčka, sigurno mislite na pripremu ispod sača. U današnjim uslovima življenja, u većini slučajeva, nemoguće je na ovaj način pripremati hranu.

Govedina, jagnjeće i praseće pečenje ispod sača su specijaliteti koje ne možete pripremiti kod kuće, pogotovo ne ako živite u stanu. Ako imate sač i prostor u kome možete zapaliti vatru, onda pokušajte da pripremite ova jela.

Ako nemate mogućnosti da koristite sač, možete spremiti meso ispod sača u rerni. Rernu uvek možete iskoristiti za pripremu obroka koji će biti slični, kao oni koji su pripremljeni ispod sača. Sve što vam je potrebno je zemljana ili keramička posuda za pečenje (možete koristiti i staklene). Najbolje su one, koje imaju poklopac, i u njima je priprema hrane nasličnija pripremi hrane ispod sača.

Kako spremiti meso ispod sača u rerni?

U zavisnosti od veličine zemljanog ili keramičkog suda, prilagodite količinu hrane. U ovakvu posudu možete staviti govedinu (bilo koje meso), krompir, luk, šargarepu, kupus i peršun, itd… Po ukusu, možete dodati i malo dimljenog mesa, radi bolje arome.

Posolite, začinite sa mlevenom paprikom, biberom i začinima po ukusu i želji. Takođe, po ukusu možete dodati malo belog vina i malo maslinovog ulja. Ko voli ukus ruzmarina, može dodati jednu grančicu svežeg ili kašiku sušenog začina.

Vaš sud za pečenje prekrijte sa aluminijumskom folijom, pa preko stavite poklopac, da tečnost ne ispari tokom pečenja. Ovako pripremljenu posudu sa jelom staviti u hladnu rernu (keramika i stakleno posuđe ne bi trebalo stavljati u zagrejanu rernu, radi predostrožnosti od pucanja), zatim uključite rernu na 160 – 180 stepeni i ostaviti da se peče oko 2 sata. Generalno pravilo za pečenje ispod sača ili krčkanje u rerni je: 1 kg mesa = 1 sat pečenja. Uvek budite obazrivi, i proverite nekoliko puta da li je meso dovoljno pečeno – ukrčkano (na primer, svakih 30 ili 45 minuta).

Vaše meso ispod sača u rerni je spremno za serviranje! Uživajte!

Pročitaj: Najukusniji domaći hleb – 10 najboljih recepata!

Kako spremiti meso ispod sača u rerni - foto Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online
Kako spremiti meso ispod sača u rerni – foto Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online

Šta je sač?

Sač ili vršnik je metalni, keramički ili zemljani poklopac sfernog oblika, pod kojim se na ognjištu peče: hleb, lepinja, pita, meso i slično. Nastali su od kombinacije crepulje, ali bez rupe na sredini dna i poklopca – sača. Terminom sač u Srbiji, obično se podrazumeva metalni poklopac koji je još u 19. veku zamenio vršnik, poklopac koji je pratio crepulju. Reč saç potiče iz turskog jezika.

Za ovaj način spremanja hrane koristi se i crepulja, pošto poklopac može biti od pečene zemlje slične crepu.

Sač – termini/rečnik

Sač – defakto poklopac tave. Zapaziti da poklopac ima metalni prsten da se i sa gornje strane može stavljati žar.
Meha – lopatica/žarač koja služi sa raspirivanje vatre, dodavanje žari ali i za slidanje usijanog sača na kraju pečenja
Nogari – na koje se smešta tava ta bi se ispod nje lakše rasporedio žar – vatra

Originalni sač se sastoji samo od poklopca a peče se kako u crepulji tako i na goloj zemlji.

Način prireme hrane ispod sača

U otvorenom ložištu, razgrne se vatra u sredini i na to mesto, dakle u ognjištu, stavlja se crepulja sa hranom. Potom se preko nje stavlja sač, i sve to se zatrpava žarom. Posle određenog vremena koje je potrebno da se hrana ispeče, žar i pepeo se žaračem ili lopaticom skinu sa sača, sač se žaračem podigne i pečena hrana se uzme iz crepulje. Jela spremljena na ovakav način spadaju u etno specijalitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ima slučajeva, kada se npr. peče pogača ili hleb, da se ne koristi crepulja (ili druga posuda), već se testo stavlja direktno na zagrejanu kamenu ploču ili ciglama popločano ognjište, prethodno zagrejano i očišćeno od žara i pepela i samo pokriva sačem — vršnikom i žarom odozgo.

Prvobitno objavljeno: 13.04.2018.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!