Kako spremiti meso ispod sača u rerni?

0
5821
Kako spremiti meso ispod sača u rerni? - Recepti i Kuvar online
Kako spremiti meso ispod sača u rerni? - Recepti i Kuvar online

Kako spremiti meso ispod sača u rerni? Jela pripremljena ispod sača (peke) su veliki specijaliteti u Srbiji, ali i na Balkanu. Naši stari su pripremali hleb, meso, i sva ostala jela ispod sača. Na žalost, većina mladih nisu probali ovako spremljena jela, a sigurno nisu imali priliku da tradicionalna jela  pripreme na ovaj način.

Kada mislite o hrani se priprema polako, koja se krčka, sigurno mislite na pripremu ispod sača. U današnjim uslovima življenja, u većini slučajeva, nemoguće je na ovaj način pripremati hranu.

Govedina, jagnjeće i praseće pečenje ispod sača su specijaliteti koje ne možete pripremiti kod kuće, pogotovo ne ako živite u stanu. Ako imate sač i prostor u kome možete zapaliti vatru, onda pokušajte da pripremite ova jela.

Kako spremiti meso ispod sača u rerni? - Recepti i Kuvar online
Kako spremiti meso ispod sača u rerni? – Recepti i Kuvar online

Ako živite u stanu ili u kući i nemate mogućnosti da pripremate hranu ispod sača, možete koristiti rernu i peći za pripremu obroka koji će biti slični, kao oni pripremljeni ispod sača. Sve što vam je potrebno je zemljana ili keramička posuda za pečenja (možete koristiti i staklene). Najbolje su one, koje imaju poklopac, i u njima je priprema hrane nasličnija pripremi hrane ispod sača.

Kako spremiti meso ispod sača u rerni?

U zavisnosti od veličine zemljanog ili keramičkog suda, prilagodite količinu hrane. U ovakvu posudu možete staviti govedinu (bilo koje meso), krompir, luk, šargarepu, kupus i peršun, itd… Po ukusu u možete dodati i malo dimljenog mesa, radi bolje arome.

Posolite, začinite sa mlevenom paprikom, biberom i začinima po ukusu i želji. Takođe, po ukusu možete dodati malo belog vina i malo maslinovog ulja. Ko voli ukus ruzmarina, može dodati jednu grančicu svežeg ili kašiku sušenog začina.

Vaš sud za pečenje prekrijte sa aluminijumskom folijom, pa preko stavite poklopac, da tečnost ne ispari tokom pečenja. Ovako pripremljenu posudu sa jelom staviti u hladnu rernu (keramika i stakleno posuđe ne bi trebalo stavljati u zagrejanu rernu, radi predostrožnosti od pucanja), zatim uključite rernu na 180 stepeni i ostaviti da se peče za 2 sata. (pre definitivnog kraja pečenja, proverite da li je meso dovoljno pečeno – ukrčkano)

Uživajte u mesu ispod sača u vašoj rerni!

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!