Kako spremiti tortilje sa piletinom i povrćem (enchilada), recept, sastojci i postupak pripreme

0

Kako spremiti tortilje sa piletinom i povrćem? Enchilada (enchiladas) recept, sastojci i postupak pripreme

Tortilje sa piletinom i povrćem (enchilada) je poznati recept meksičke kuhinje. Recept je nastao kao običaj umotavanja druge hrane u tortilje, koji potiče još od doba Maja. Postoje pisani zapisi još iz doba španskih konkvistadora da im je lokalno stanovništvo služilo hranu umotanu u ukusne kukuruzne tortilje.

Varijacije ovog recepta su mnogobrojne. Fil, oko koga se omotavaju tortilje, uključuju meso, kao što je piletina, govedina ili svinjetina, zatim, morski plodovi, sir, krompir, povrće, ili bilo koja kombinacija već pomenutih sastojaka. Tortilje (enchiladas) su obično posute ili začinjene sirom, pavlakom, zelenom salatom, maslinama, seckanim crnim lukom, ljutom paprikom, salsom, ili svežim korijanderom.

Mi smo vam pripremili jedan originalni meksički recept za tortilje sa piletinom i povrćem, ali, vodite računa oko količine ljutih paprika koju stavljate. Prilagodite pomenutu količinu (povećajte ili smanjite) u zavisnosti od vašeg ukusa i vaših ukućana. Meksikanci su poznati po tome što jedu jako začinjenu i ljutu hranu! Recept je isproban i priložena slika je iz našeg fotoaparata.

Tortilje sa piletinom i povrćem (enchiladas) sastojci:

  • pileće grudi, file, 500 gr
  • kim, u prahu, 2 kašičice
  • beli luk, u prahu, 2 kašičice
  • beli luk, sitno iseckan, 2 čena
  • meksička mešavina, začin, 1 kašičica
  • crveni luk, iseckan, 1 glavica
  • kukuruz šećerac, 125 gr
  • zelena ljuta paprika, bez semenki, grubo iseckana, 1 komad
  • crvena ljuta paprika, bez semenki, sitno iseckana, 1 komad
  • paradajz sok, gusti, 800 gr
  • tortilje, male, 16 komada
  • čedar sir, 125 gr
  • so
  • biber
  • ulje
  • Prilog i ukrašavanje: pavlaka, seckani peršun, sečeni paradajz

Tortilje sa piletinom i povrćem (enchiladas) priprema:

  • Iseckajte piletinu na sitne komade. Zagrejte tiganj i podmažite sa malo ulja. Dinstajte piletinu oko 7 minuta. Pospite piletinu sa kimom u prahu, belim lukom u prahu i meksičkim začinom, pre okretanja. Dinstajte pileće meso još oko 7 minuta. Kad je meso gotovo, prebacite na tanjir, da se ohladi.
  • U posudu za mešanje, dodajte piletinu, i prelijte je sa sosom od dinstanja. Dodajte seckani beli luk, seckani crveni luk, kukuruz šećerac i sok od paradajza. Promešajte da se masa izjednači. Ostavite da odstoji.
  • U tiganju malo prepecite svaku od tortilja.
  • Svaku od tortilja, nafilujte masom, i stavite u podmazan sud za pečenje, tako da je spoj tortilje sa donje strane. Ukoliko ostane mase i soka od paradajza, prelijte preko složenih tortilja. Preko tortilja pospite rendani čedar sir.
  • Zagrejte rernu na 180 C. Pecite tortilje (enchiladas) 15-20 minuta. Služite enchilade tople, ukrašene seckanim peršunovim lišćem, uz prilog pavlake i sečenog paradajza.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.