Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina? - Recepti i Kuvar online - foto Željko Blagojević
Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina? - Recepti i Kuvar online - foto Željko Blagojević

Koji je neizostavni sastojak svake dobre pite ili gibanice? Odgovor je jednostavan: kore za pitu ili gibanicu.

Ako malo zavirimo u prošlost, shvatićemo da, pre nekih 100 godina, nije bilo prodavnica za kore za pitu ili gibanicu, a pogotovu nije bilo prodavnica ili velikih marketa u kojima bismo mogli da ih kupimo, kao gotovo komercijalno pakovanje.

Tadašnje domaćice ili reduše (reduša – izvor Wiktionary.org: ženska osoba koja je zadužena za pripremanje hrane, u kući, na svadbi, slavlju i sl., koja vodi domaćinstvo, domaćica, ženska osoba koja vodi celokupno domaćinstvo.) toga vremena, samostalno su pripremale kore da bi, kasnije, od njih pravile pite ili gibanice.

Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu, početkom 20 veka?

Reduše su testo mesile kao za pogaču, samo su umesto vode dodavale surutku. Testo bi zamesile tvrđe. Kada se testo dobro izmesi i izgruva („ispretiska“), odvajale bi jedno parče testa i uzimale lopar, koji bi dobro posule brašnom i onda bi kolenikom razvlačile („sukale“) kore. Dok su to radile, žene su sedele na zemlji, a preko ispruženih nogu bi držale lopar i razvlačile kore. Trudile su se da kore budu što tanje.

Jako istanjenu koru, zatim bi presavijale na četiri dela (na pola, pa na četvrtinu), pa bi je onda pekli na ugrejanom saču, koji je morao da bude čist, tj. da ne bude prekriven pepelom. Sač bi, za to vreme, bio stalno grejan vatrom sa donje strane. Prvo bi kratko ispekle jednu polovinu, pa zatim, drugu polovinu.

Ispečene kore bi slagale jednu na drugu, pa bi od njih, kasnije, pravile pitu (gibanicu).

Kako su se slagale kore pre pečenja- Recepti i Kuvar online - printscreen
Kako su se slagale kore pre pečenja- Recepti i Kuvar online – printscreen

Šta je lopar?

Lopar - Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina? - Recepti i Kuvar online
Lopar – Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina? – Recepti i Kuvar online

Lopar, je daska kružnog oblika sa kraćom drškom, na kojoj se mesi i narasta testo za hleb. Ova daska je upotrebljavana i kod stavljanja testa/hleba u crepulju i ispod sača, ili u furunu.

Šta je kolenik?

Kolenik - Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina? - Recepti i Kuvar online
Kolenik – Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina? – Recepti i Kuvar online

Kolenik (kolenika, izvor: Wiktionary.org) je drvena tanka palica, zašiljena sa obe strane na koje se namotava pređa prilikom tkanja. Preteča današnje oklagije.

Šta je sač?

Sač - Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina? - Recepti i Kuvar online - foto Nikola Nikolić
Sač – Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina? – Recepti i Kuvar online – foto Nikola Nikolić

Sač ili vršnik je metalni, keramički ili zemljani poklopac sfernog oblika, pod kojim se na ognjištu peče: hleb, lepinja, pita, meso i slično. Nastali su od kombinacije crepulje, ali bez rupe na sredini dna i poklopca – sača. Terminom sač u Srbiji, obično se podrazumeva metalni poklopac koji je još u 19. veku zamenio vršnik, poklopac koji je pratio crepulju. Crepulja je sud za pripremu hrane, napravljen od pečene zemlje, najzastupljenija i najstarija kuhinjska keramika.

A kako se pravila starinska pita (gibanica) u tepsiji ili crepulji, ispod sača – o tome ćemo sledeći put. 🙂

Izvor: knjiga Srpska narodna jela i pića, uredio dr Jovan Erdeljanović, Stanoje M. Mijatović: Srpska narodna jela (s prilogom o pićima) u Levču i Temniću, u Beogradu, štampano u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije, 1908. g.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!