BKTV news - Kazna za sve koji prave torte s likom Pepa Praseta - print-screen
BKTV news - Kazna za sve koji prave torte s likom Pepa Praseta - print-screen

[BKTVnews]

Torte s likovima poznatih crtanih junaka poput Pepa Praseta, Sunđer Boba, Mikija Mausa, princeza Elze i Ane i drugih uskoro neće smeti da se prodaju u Srbiji.

Naime, hrvatska kompanija “Fani kejk fektori” Tomislava Ljutića otkupila je prava za korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih crtanih filmova isključivo za torte, a kompanija u Srbiju stiže najkasnije u martu.

“Fani kejk fektori” je u Hrvatskoj već obavestila sve poslastičare da je stavljanje određenih crtanih likova na torte kršenje autorskih prava i da su oni jedina firma u Hrvatskoj koja to pravo zadržava. Isto obaveštenje mogu očekivati i poslastičari u Srbiji kada “Fani kejk fektori” stigne u maloprodajne lance.

BKTV news - Kazna za sve koji prave torte s likom Pepa Praseta - print-screen
BKTV news – Kazna za sve koji prave torte s likom Pepa Praseta – print-screen

To će biti veliki udarac za poslastičare i sve one koji praktično žive od prodaje dečjih rođendanskih torti sa omiljenim crtanim junacima.

“Mi smo poslastičare u Hrvatskoj u dobroj volji zamolili da prestanu da proizvode takve torte i da ih prodaju, želimo da se poštuju naša prava. Pravo na korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih i drugih crtanih filmova regulisali smo ugovorom i za to platili. Zato smo obaveštenja poslali kao apel, ali i da korišćenje crtanih likova nije primereno. Na isti način pokušaćemo da poradimo i na edukaciji na tržištu Srbije”, objašnjava Ljutić.

U praksi to znači da crtane likove na čije korišćenje pravo ima “Fani kejk fektori” ne smeju da koriste konditorske kompanije, poslastičari, ali i svi oni koji se bave keteringom. Kazne za kršenje autorskih prava koje su za fizička lica i do 200.000 dinara mogli bi da plate i oni koji u privatnoj režiji prave torte po porudžbini. Sve to, naravno, ukoliko ih neko uhvati. Tomislav Ljutić je u Hrvatskoj angažovao advokatsku kancelariju koja je slala obaveštenja i upozorenja o kršenju autorskih prava, nakon čega će biti sprovedena kontrola poštovanja zakona.

Kazne

Kazna za kršenje autorskih prava u Srbiji se kreće od 50.000 dinara do čak milion dinara, a tretira se i kao krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine. U Hrvatskoj predviđena kazna je od 160.000 do 320.000 dinara.

Izvor: www.bktvnews.com, najnovije vesti iz zemlje i sveta, kliknite OVDE da vidite ceo tekst >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!