Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? - Recepti i Kuvar online
Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? - Recepti i Kuvar online

Kefir gljiva je jedan od naziva za kefir zrnca (poznati su i nazivi: tibetanska gljiva, kefirna gljiva). Kefir zrnca su, u stvari, simbioza mikroorganizama, koja je sastavljena od grupe želatinoznih grudvica, a koja jako podsećaju na „cvetiće“ karfiola.

Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? - Recepti i Kuvar online
Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? – Recepti i Kuvar online

Želatinozne grudvice, ili kefir gljiva, kefir zrnca – stvaraju fermentisani napitak, koji nazivamo kefir, tako što jedu mlečni šećer (glukozu i galaktozu). Do danas nema naučnog odgovora kako su nastala kefirna zrnca, a brojni pokušaji da se ova zrnca proizvedu u laboratoriji, završavaju neuspehom.

Kefirna zrnca (iako ih mnogi zovu kefirna gljiva) su dugovečna, nemaju rok trajanja i ako ih pazite, trajaće vam jako, jako dugo. Sama se razmnožavaju – u zavisnosti od vrste mleka i okoline u kojoj pravite domaći kefir, njihov rast je oko 20% – 30% mesečno, u odnosu na početnu količinu kefirnih zrnaca.

Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? - Recepti i Kuvar online
Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? – Recepti i Kuvar online

Ona se ne prodaju već morate pronaći nekoga, ko će vam ih pokloniti. Ali, s obzirom na činjenicu da samostalno i stalno rastu, to neće biti problem. Kad neko počne da pravi kefir, ubrzo ima i višak kefirnih zrnaca koja može pokloniti prijateljima ili bilo kome, ko je zainteresovan.

Kefir izgledom podseća na jogurt, ali je kiselijeg ukusa, zbog načina fermentacije i prisustva alkohola (etanola) i ugljen-dioksida. Ukoliko želite da iskusite sve prednosti i dobrobiti ovog lekovitog napitka, nemojte konzumirati industrijski proizveden, jer za njegovu proizvodnju nije moguće koristiti prava kefirna zrnca. Takođe, industrijski kefir se čuva u plastičnoj ambalaži, što nije preporučeno.

Legenda kaže da je kefir nastao na Kavkazu. Stanovnici Kavkaza su tajnu kako se proizvodi kefir čuvali vekovima, pre nego što je vest o čudesnom napitku počela da se širi. Legende i priče o kefiru su pronašle put do moskovskog Instituta za stomak i crevne bolesti, gde su doktori prepoznali njegovu vrednost i primenu u lečenju pacijenata.

Dokazana i nedokazana lekovita svojstva kefira:

 • jačanje imuniteta
 • regulacija holesterola
 • detoksikacija organizma
 • regulacija krvnog pritiska
 • bolesti želuca –gastritis i dr..
 • smiruje creva, potpomaže bolje varenje
 • bolesti jetre – masna jetra, ciroza
 • bolesti bubrega i žuči
 • kefir gljiva je prirodni antibiotik
 • respiratorne bolesti
 • nesanica, stres i anksioznost
 • malokrvnost i loša cirkulacija
 • protiv kandide i drugih gljivica i bakterija
 • pomaže kod alergija
 • usporava razvoj malignih oboljenja

Kako napraviti domaći kefir? Potrebno vam je PUNOMASNO neprerađeno mleko: kravlje, ovčije, kozje – samo ako ste na to primorani, koristite pasterizovano (dugotrajno), ali bi trebalo da ga izbegavate.

Napomena: ne preporučuje se korišćenje metalnih predmeta (kašike, kašičice, zatvarači za tegle…), kao i plastičnih posuda (flaše, činije, tegle…). Takođe, preporučuje se da se prve dve-tri ture kefira bace, jer napitak obično bude suviše jak i jako kiseo.

U staklenu teglu punomasnog neprerađenog mleka stavite jednu vrškom punu kašiku kefirnih zrnaca za blaži kefir (ako hoćete jači stavite dve kašike), zatvorite teglu gazom, ili papirnom salvetom i ostavite je na sobnoj temperaturi (van direktnog svetla) da odstoji 24 sata (min 12 sati). Sobna temperatura bi trebalo da bude veća od 20 C stepeni. Ako tegla stoji duže od 24 sata, to se naziva sekundarnom fermentacijom. Kravlje mleko, kada se fermentacijom pretvori u kefir postaje gusto i ima prepoznatljiv kiselkasti ukus. Posle 24 sata stajanja, kefir je gotov. Zrnca se procede drvenom ili plastičnom cediljkom. Zatim se kefirna zrnca speru vodom i stavljaju se u novu količinu mleka u tegli.

Ukoliko zrnca ne koristite, stavite ih u teglu sa mlekom (zrnca samo da ogreznu u mleku) u frižider, i tako mogu da stoje do sedam dana. Neki kažu da zrnca čak mogu da se i zamrznu, pa kad se odmrznu treba im par dana dok ne „prorade“, ali, to nismo isprobavali.

Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? - Recepti i Kuvar online
Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? – Recepti i Kuvar online

Ako želite da zaustavite sekundarnu fermentaciju (nastaje od 24 sata do 48 sati od stavljanja zrnaca), stavite tegle sa proceđenim kefirom u frižider, pa se na hladnom fermentacija usporava.

Sekundarna fermentacija je dobra za dijabetičare i osobe netolerantne na laktozu, jer mikroorganizmi prerađuju i poslednje ostatke mlečnog šećera (laktoze) u mlečnu kiselinu i ugljen-dioksid. Ovakav kefir sadrži i do 2% alkohola, vitamine B1, B6, B9, folnu kiselinu, itd.

Kad počnete da konzumirate kefir, može doći do blagih nuspojava u probavnom sistemu, ali kod većine nestanu nakon par dana.

Prethodno objavljeno: 08.05.2018.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!