Kefir gljiva je jedan od naziva za kefir zrnca (poznati su i nazivi: tibetanska gljiva, kefirna gljiva). Kefir zrnca su, u stvari, simbioza mikroorganizama, koja je sastavljena od grupe želatinoznih grudvica, a koja jako podsećaju na „cvetiće“ karfiola.
![Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? 1 Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/05/kefir-gljiva-kefir-zrnca-kako-se-pravi-domaci-kefir-03-a.jpg)
Želatinozne grudvice, ili kefir gljiva, kefir zrnca – stvaraju fermentisani napitak, koji nazivamo kefir, tako što jedu mlečni šećer (glukozu i galaktozu). Do danas nema naučnog odgovora kako su nastala kefirna zrnca, a brojni pokušaji da se ova zrnca proizvedu u laboratoriji, završavaju neuspehom.
Kefirna zrnca (iako ih mnogi zovu kefirna gljiva) su dugovečna, nemaju rok trajanja i ako ih pazite, trajaće vam jako, jako dugo. Sama se razmnožavaju – u zavisnosti od vrste mleka i okoline u kojoj pravite domaći kefir, njihov rast je oko 20% – 30% mesečno, u odnosu na početnu količinu kefirnih zrnaca.
![Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? 2 Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/05/kefir-gljiva-kefir-zrnca-kako-se-pravi-domaci-kefir-02-a.jpg)
Ona se ne prodaju već morate pronaći nekoga, ko će vam ih pokloniti. Ali, s obzirom na činjenicu da samostalno i stalno rastu, to neće biti problem. Kad neko počne da pravi kefir, ubrzo ima i višak kefirnih zrnaca koja može pokloniti prijateljima ili bilo kome, ko je zainteresovan.
Kefir izgledom podseća na jogurt, ali je kiselijeg ukusa, zbog načina fermentacije i prisustva alkohola (etanola) i ugljen-dioksida. Ukoliko želite da iskusite sve prednosti i dobrobiti ovog lekovitog napitka, nemojte konzumirati industrijski proizveden, jer za njegovu proizvodnju nije moguće koristiti prava kefirna zrnca. Takođe, industrijski kefir se čuva u plastičnoj ambalaži, što nije preporučeno.
Legenda kaže da je kefir nastao na Kavkazu. Stanovnici Kavkaza su tajnu kako se proizvodi kefir čuvali vekovima, pre nego što je vest o čudesnom napitku počela da se širi. Legende i priče o kefiru su pronašle put do moskovskog Instituta za stomak i crevne bolesti, gde su doktori prepoznali njegovu vrednost i primenu u lečenju pacijenata.
Dokazana i nedokazana lekovita svojstva kefira:
- jačanje imuniteta
- regulacija holesterola
- detoksikacija organizma
- regulacija krvnog pritiska
- bolesti želuca –gastritis i dr..
- smiruje creva, potpomaže bolje varenje
- bolesti jetre – masna jetra, ciroza
- bolesti bubrega i žuči
- kefir gljiva je prirodni antibiotik
- respiratorne bolesti
- nesanica, stres i anksioznost
- malokrvnost i loša cirkulacija
- protiv kandide i drugih gljivica i bakterija
- pomaže kod alergija
- usporava razvoj malignih oboljenja
Kako napraviti domaći kefir? Potrebno vam je PUNOMASNO neprerađeno mleko: kravlje, ovčije, kozje – samo ako ste na to primorani, koristite pasterizovano (dugotrajno), ali bi trebalo da ga izbegavate.
Napomena: ne preporučuje se korišćenje metalnih predmeta (kašike, kašičice, zatvarači za tegle…), kao i plastičnih posuda (flaše, činije, tegle…). Takođe, preporučuje se da se prve dve-tri ture kefira bace, jer napitak obično bude suviše jak i jako kiseo.
U staklenu teglu punomasnog neprerađenog mleka stavite jednu vrškom punu kašiku kefirnih zrnaca za blaži kefir (ako hoćete jači stavite dve kašike), zatvorite teglu gazom, ili papirnom salvetom i ostavite je na sobnoj temperaturi (van direktnog svetla) da odstoji 24 sata (min 12 sati). Sobna temperatura bi trebalo da bude veća od 20 C stepeni. Ako tegla stoji duže od 24 sata, to se naziva sekundarnom fermentacijom. Kravlje mleko, kada se fermentacijom pretvori u kefir postaje gusto i ima prepoznatljiv kiselkasti ukus. Posle 24 sata stajanja, kefir je gotov. Zrnca se procede drvenom ili plastičnom cediljkom. Zatim se kefirna zrnca speru vodom i stavljaju se u novu količinu mleka u tegli.
Ukoliko zrnca ne koristite, stavite ih u teglu sa mlekom (zrnca samo da ogreznu u mleku) u frižider, i tako mogu da stoje do sedam dana. Neki kažu da zrnca čak mogu da se i zamrznu, pa kad se odmrznu treba im par dana dok ne „prorade“, ali, to nismo isprobavali.
![Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? 3 Kefir gljiva, kefirna zrnca – kako se pravi domaći kefir? - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/05/kefir-gljiva-kefir-zrnca-kako-se-pravi-domaci-kefir-05-a.jpg)
Ako želite da zaustavite sekundarnu fermentaciju (nastaje od 24 sata do 48 sati od stavljanja zrnaca), stavite tegle sa proceđenim kefirom u frižider, pa se na hladnom fermentacija usporava.
Sekundarna fermentacija je dobra za dijabetičare i osobe netolerantne na laktozu, jer mikroorganizmi prerađuju i poslednje ostatke mlečnog šećera (laktoze) u mlečnu kiselinu i ugljen-dioksid. Ovakav kefir sadrži i do 2% alkohola, vitamine B1, B6, B9, folnu kiselinu, itd.
Kad počnete da konzumirate kefir, može doći do blagih nuspojava u probavnom sistemu, ali kod većine nestanu nakon par dana.
Prethodno objavljeno: 08.05.2018.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!