Kelj u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Kelj u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Kada uvesti bebi kelj?

Kelj može da se uvede u ishranu bebi između 6-8. meseca života, iako je mišljenje u vezi toga dosta podeljeno. Neki proizvođači su uvrstili kelj u sastojke za kašice, za uzrast od 6+ meseci, pa kao i za sve, najbolje je posavetovati se sa svojim pedijatrom oko uvođenja i ove namirnice.

Kelj se sastoji od grubih listova i spada u povrće i proglašen je 2014. godine jednom od najzdravijih namirnica u Nacionalnom Institutu zdravlja. Neki kelj čak smaraju “super” hranom jer je visoko nutriciona namirnica, bogata vlaknima i proteinima, ali sa malo kalorija i masti. Kelj može biti zelen ili čak i ljubičast, tako da postoji nekoliko vrsta, a ne samo jedna.

Iako izgledom podseća na salatu, njegov najbliži rođak je, u stvari, divlji kupus i spada u istu grupu kao i brokoli i karfiol.

Vrednosti kelja za moju bebu?

Kelj sadrži pregršt vitamina A, C, K, folnu kiselnu, kalcijum, gvožđe, manezijum, fosfor, potazijum, sodijum, kao i u manjim količinima timain, niacin, vitamin B6 i B12.

Zanimljivost: kelj sadrži više kalcijuma nego kravlje mleko. Kelj sadrži 150mg kalcijuma u 100gr, dok mleko sadrži 125mg. Takođe, u istraživanju 1990. godine dokazano je da se kalcijum iz kelja lakše asporbuje i samim tim organizam dobija veću količinu. Zbog toga, vaša beba može da dobije potrebnu dozu kalcijuma samo zahvaljujući kelju.

Odabir kelja i njegovo skladištenje?

Stručnjaci preporučuju da kada god je to moguće, kelj kupujete organske proizvodnje.

Kako odabrati kelj za bebu? Kelj dolazi u osnovna dva oblika – glatkih listova ili uvijenih loknastih listova. Kelj glatkih listova je slađi od uvijenog ili ljubičastog kelja. Kada birate kelj, odaberite sveže listove, jake boje, koji nisu osušeni. Nemojte kupovati kelj ukoliko je žućkaste boje, ili je braonkast i ukoliko ima rupe na sebi. Ukoliko je moguće, uzmite mlade glavice kelja čiji su listovi znatno nežniji i slađi.

Možete držati kelj u frižideru do 5 dana, ali se savetuje da ga pripremite što ranije, jer što duže stoji, može da počne da gorči. Takođe, nemojte prati kelj pre upotrebe, jer vlaga mu skraćuje vek.

Kelj u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Kelj u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Da li kelj sadrži oksilate i da li je to štetno?

Oksilati se u prirodi mogu naći kao supstanca u biljkama, životinjama i ljudima. Kelj nema veliku količinu oksilata kao spanać. Recimo, na količinu jedne šolje kelj sadrži 2mg oksilata, dok spanać sadrži 656mg okislata, na istu količinu.

Nitrati u kelju?

Kao i oskilate, kelj sadrži i nitrate. Količina nitrata će zavisiti, naravno, od načina gajenja i startosti biljke. Količina nitrata u kelju je znatno manja nego u salati, spanaću i šargarepi. Takođe, zahvaljujući velikoj količini vitamina C, koji sadrži kelj, može da zaštiti organizam od nitrata koje sadrži.

Kako se kuva kelj?

Kelj treba kuvati oko 5 minuta od ključanja, ili u mikrotalasnoj na 7 minuta, na najvećoj temperaturi, uz mešanje na pola vremena. Ukoliko kuvate na ringli, onda je potrebno da u pire kelja dodate malo vode u procesu blendiranja, kako bi dobio teksturu kaše. Ukoliko kuvate u mikrotalasnoj, nije potrebno dodavati naknadno vodu.

Hrana koja može da se meša sa keljom?

  • Šargarepe
  • Paškanat
  • Grašak
  • Krompir i beli i crveni
  • Sočivo
  • Tikvice
  • Bundeva
  • Piletina
  • Sir

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!