Makarone u bebinoj ishrani

Kada bebi možemo da uvedemo makarone?

Obično, makarone možemo da uvedemo bebi oko 8. meseca života, kada smo uveli već sve žitarice uključujući i griz i ustanovili da beba nema alergije i da nije netolerantna na gluten. Većina makarona se pravi od pšenice. Ukoliko postoji porodična istorija netolerantnosti na gluten ili alergija, sačekajte sa uvođenjem makarona i konsultujte sa svojim pedijatrom.

Dobrobiti makarona za vašu bebu?

Makarone su visoko nutricione i većina ih je bogata određenim vrstama vitamina i minerala. Takođe, bogate su ugljenim hidratima. Iako su sami ugljeni hidrati na lošem glasu, oni pomažu našem telu da proizvedu dodatnu energiju, što je mališanima u ovom periodu  potrebno.

Naravno, postoji i razlika u odabiru makarona i da li su pravljene od celog zrna i griza.

Makarone u proseku sadrže?

Jedna porcija makarona u proseku sadrži 200 gr kalorija, 7 gr proteina, 1 gr masti, oko 42 gr ugljenih hidrata, ali i oko 15 mg kalcijuma, 2,5 mg gvožđa, pored toga i magnezijum, fosfor, kalijum (potazijum), cink, vitamin B6 i B12, vitamin A, niacin, tiamin…

Kako odabrati makarone?

Možete ih praviti sami ukoliko imate mašinicu ili kad god možete kupujte domaće ili organske.

Makarone mogu dosta da stoje dok se ne skuvaju. Držite ih u originalnom pakovanju ili u zaštitnom pakovanju. Međutim, kako duže stoje oni mogu poprimiti ukus “starog testa”.

Sveže ili domaće makarone uvek treba da budu u frižideru i zamrznute u roku od 3 dana, ukoliko ne planirate da ih spremite odmah.

Makarone u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Makarone u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Najbolji način za pripremu makarona?

Makarone stavite u ključalu vodu i pustite ih da se kuvaju između 6 i 14 minuta, zavisno od tipa makarona. Veoma su jednostavne za pripremu, brzo se spremaju i lako se mogu prohladiti ispiranjem pod hladnom vodom, tako da obrok za vašu bebu bude brzo gotov. Odličan izbor kada ste u žurbi ili je vaša beba nestrpljiva da ručka.

Koja hrana se lepo meša sa makaronama?

  • Brokoli
  • Šargarepa
  • Karfiol
  • Grašak
  • Pasulj
  • Bundeva
  • Tikvice
  • Banana
  • Breskve
  • Sos od jabuke

*Kasnije odlično ide i sa domaćim sosom od paradajza, ali za to pogledajte OVDE u tekstu kada se bebama uvodi paradajz.

*Alternativa Makaronama

Ukoliko je vaša beba netolreantna na gluten i ima alergijske reakcije, konsultujte se sa pedijatrom za sledeće opcije:

  • Pirinčane makarone – odlične teksture i teško da se mogu prekuvati i da postanu gnjecave.
  • Kinoa makarone – kinoa zrno pomešano sa kukuruznim brašnom daje mekane i nežne makarone.

Ana Vuletić

Prvobitno objavljeno: 16.01.2016.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.