Kestenje - omiljena jesenja poslastica
Kestenje - omiljena jesenja poslastica

Osim mirisa pečenih paprika svi koji su ovih dana šetali mogli su da osete i miris jedne od omiljenih jesenjih poslastica – pečenog kestenja. Kestenje je omiljena jesenja poslastica.

Pored toga što je veoma ukusan, zbog bogate nutritivne i energetske vrednosti preporučuje se svima- deci, trudnicama, sportistima i starijim osobama.

Pun je vitamina C, koji za organizam u zimskom periodu veoma važan, čuva srce, smiruje, pomaže bubrežnim i stomačnim tegobama. Deluje i protivupalno, pa je idealan za osobe koje pate od reume i artritisa.

Odličan je izvor vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno bolju i redovniju stolicu.

Pored vitamina C kestenje je veoma bogato folnom kiselinom, posebno važnom za trudnice i bebe. Od minerala tu su kalcijum, cink, magnezijum, fosfor i gvožđe. Kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama.

U poslednje vreme postao je veoma popularna namirnica jer uprkos tome što je sastavljam uglavnom od skroba ne sadrži gluten.

Kestenje - omiljena jesenja poslastica
Kestenje – omiljena jesenja poslastica

Dobar je i za one koji se bore s viškom kilograma, budući da 100 grama pečenog kestena ima oko 200 kalorija. Priznaćete da je to znatno manje od raznog koštuničavog voća: badema, oraha, lešnika koji sadrže i do tri puta više kalorija.

Kako da ispečete savršeno kestenje u rerni!

Kombinujte način pripreme kestenja. Kažu da je pečeni bogatiji vitaminima, a kuvani mineralima.

Kestenje možete pripremiti sami,a za to vam nije potrebna nikakva mudrost. Pored svežeg kestenja koje možete naći na pijaci od oktobra do decembra potreban vam je oštar reckavi nož za hleb. Plod zasecite po širini, da se ljuska lepo otvori. Zatim kestenje stavite u šerpu s malo vode, posolite i pustite da provri. Tako pripremljeno kestenje prebacite u tepsiju i stavite u rernu da se peče na 220 stepeni, ne duže od 15 minuta.

PROČITAJ: KESTEN PIRE SA ŠLAGOM

Kada ga izvadite iz rerne prekrijte ga krpom i pustite da ostoji nekih pet minuta. Nikakva filozofija, priznaćete. Kada je pripremljen, kesten je delikatan i sličan mladom pečenom krompiru.

Ukoliko ste kupili veću količinu odložite ostatak na hladnom i suvom mestu kao povrće. Ovaj način čuvanje se preporučuje jer plod kestena ima visok sadržaj vode (oko 50%).

Izvor: BKTVnews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!