Klasični špageti karbonara – Đenaro Kontaldo

Klasični špageti karbonara – Đenaro Kontaldo – recept je preuzet iz knjige Džejmi Oliver i FoodTube predstavljaju kuvar – UKUSI ITALIJE – Đenaro Kontaldo – 50 fenomenalnih recepata.

Klasični špageti karbonara - Đenaro Kontaldo - Vulkan izdavaštvo
Klasični špageti karbonara – Đenaro Kontaldo – Vulkan izdavaštvo

U saradnji sa Vulkan izdavaštvom za najbolji recept meseca septembra, na zadatu temu najbolji recept italijanske kuhinje poklanjamo knjigu Džejmi Oliver i Food Tube predstavljaju Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo, 50 fenomenalnih sezonskih recepata, Vulkan izdavaštvo.

Ovaj sjajni priručnik sadrži 50 recepata za omiljenu italijansku, a to je, naravno, testenina! Testenina je osnova italijanske kuhinje i većina tradicionalnih italijanskih porodica konzumira je bar jednom dnevno.

Za najbolji recept meseca septembra knjiga Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo - Vulkan izdavaštvo
Za najbolji recept meseca septembra knjiga Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo – Vulkan izdavaštvo

Čar testenine leži u tome što se sprema brzo, jednostavno i na razne načine – od jednostavnih sosova s paradajzom, kojima se samo preliju špagete, do ragua koji se kuvaju satima i jela iz peći. Može biti izuzetno lagana, ali i veoma bogata, u zavisnosti od godišnjeg doba i vašeg budžeta. Recepti u ovom kuvaru su razvrstani po godišnjim dobima – ako se rukovodite ovom filozofijom, jela će vam biti ukusnija i hranljivija.

Klasični špageti karbonara – Đenaro Kontaldo – Recepti i Kuvar online

Klasični špageti karbonara – Đenaro Kontaldo – recept je preuzet iz knjige Džejmi Oliver i FoodTube predstavljaju kuvar – UKUSI ITALIJE – Đenaro Kontaldo – 50 fenomenalnih recepata.

Klasični špageti karbonara, sastojci:

  • 3 žumanceta (od velikih organskih jaja)
  • 40 gr parmezana (dodajte još malo za posluživanje)
  • morska so (po ukusu)
  • mleveni crni biber (po ukusu)
  • 150 gr pancete (1 komad, iz organske proizvodnje)
  • 200 gr špageta
  • 1 čen belog luka (oljušten)
  • ekstradevičansko maslinovo ulje

Klasični špageti karbonara, priprema:

  1. Stavite žumanca u činiju, u to sitno narendajte parmezan, začinite biberom, pa dobro promešajte viljuškom i odložite u stranu. Odstranite pančeti tvrdu kožicu, ako je ima, i odložite u stranu, a iseckajte mesnati deo.
  2. Ubacite špagete u veliku šerpu s ključalom posoljenom vodom i skuvajte tako da da budu al dente. Za to vreme, premažite srednji tiganj kožicom pančete (do će dati sosu fantastičan ukus, ako nemate kožicu, zamenite je 1 kašikom ulja) i stavite ga na srednje jaku vatru. Izgnječite dlanom čen belog luka, dodajte u tiganj i ostavite oko minut da upije masnoću. U to umešajte pančetu, pa pržite 4 minuta, dok ne postane blago hrskava.
  3. Izvadite beli luk iz tiganja, a onda, sačuvavši malo vode u kojoj su se kuvali, ocedite špagete i dodajte ih u tiganj zajedno s malo sačuvane vode. Dobro promešajte, začinite biberom i dolijte smesu s jajima – jaja će se u tiganju lagano pržiti, tako da ne morate stalno da ih mešate. Sve lepo sjedinite i dodajte još malo sačuvane vode, tako da dobijete sjajnu glatku smesu. Poslužite uz rendani parmezan i malo bibera.

Napomena:

Ako ne možete da nađete pančetu u komadu, upotrebite kvalitetnu sečenu pančetu. Uz ovaj recept tradicionalno idu špageti, ali odlično se slaže i s bukatinima i rigatonima.

O autoru knjige Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo

Đenaro Kontaldo
Đenaro Kontaldo

ĐENARO KONTALDO je je jedan od najčuvenijih, najboljih i najekstravagantnijih italijanskih kuvara na svetu, kao i mentor Džejmija Olivera. On je naučio Džejmija kako da priprema italijansku hranu i, prema Džejmijevim rečima, oblikovao je čitavu njegovu karijeru. U ovom kuvaru Đenaro predstavlja 50 recepata za testenine za sva godišnja doba. Recepti iz ove knjige, kao i trikovi i saveti za ekonomično kuvanje s njegovih video-klipova sa Fud tjuba, pružiće vam veliki izbor ideja za pripremu najlepših testenina, kojima ćete se rado vraćati.

Đenaro i Džejmi - Vulkan izdavaštvo
Đenaro i Džejmi – Vulkan izdavaštvo

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Klasični špageti karbonara – Đenaro Kontaldo

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.