Crna klupčad, klupčad sa crnim susamom.
Klupčad sa crnim susamom, sastojci:
Potrebno je za testo:
- 150 g putera ili margarina,
- 500 ml mleka,
- 50 g svežeg ili 7g suvog kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kašičica soli,
- 700-800 g brašna.
Za posipanje po korama:
- 300 g rendanog sira.
Za premazivanje:
- 2 jajeta i 2 kašičice crnog susama.
Klupčad sa crnim susamom, priprema:
- Puter ili margarin otopiti na tihoj vatri.
- U posebnoj šerpi zagrejati mleko pa pomešati sa rastopljenim margarinom.
- Kvasac razmutiti sa malo vode i šećera pa pustiti nekoliko minuta da zapeni.
- Kada se margarin i mleko ohlade dovoljno da možete rukama da mesite testo dodati im razmućeni kvasac, so, šećer i brašno po potrebi dok neumesite meko i elastično testo. Pokriti i ostaviti da se udvostruči.
- Testo podelite na tri dela, svaki deo testa razvući u pravougaonik pa pospite rendanim sirom.
- Seći na trake širine 1 cm ili uže trake su elastične, motajte ih kao klupče.
- Dva jajeta umutite viljuškok i dodajte crni susam, premažite klupčad.
- Rernu zagrejte, tepsiju obložite pek papirom i poređajte klupčad.
- Pecite dok lepo ne porumene.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!