Koji je hleb najzdraviji? - Pixabay
Koji je hleb najzdraviji? - Pixabay

Onima koji planiraju da se zdravo hrane, bilo zbog bolesti ili u želji da smršaju, možda je najveća dilema koji hleb da izaberu, kada i koliko često treba da ga jedu.

Naročito što su sa svih strana bombardovani raznim informacijama o kvalitetu i sastavu određenih vrsta hleba. Kako u jednom parčetu hleba podmiriti sve uslove zdravog unosa žitarica, vlakana, minerala, a bez trunke aditiva i veštačkih boja? Najmanje od svih ovih nutrijenata imaju proizvodi od belog brašna. Sa tehnološke strane, mnogo je lakše napraviti pecivo ili pekarski proizvod od belog brašna, jer se sporije kvari, lakše narasta, lakše se mesi. Međutim, ovakav proizvod pun je pre svega soli, što ne odgovara hipertenzičarima, a takvih je više od polovine odraslih u Srbiji. Nutritivna vrednost hleba zavisi od stepena prerade, pa, ako je potpuno prerađen, što su tip 400 ili 500, najvrednije materije iz zrna su, praktično, bačene. Tako, u belom brašnu ima najmanje biljnih vlakana, proteina, gvožđa.

PROČITAJ: HLEB OD SPELTE I SEMENKI

U begu od ove “bele smrti”, mnogi alternativu traže u crnom ili integralnom hlebu, ali i oni imaju manjkavosti, čak i kada se prave od integralnog brašna tip 1.000 ili 1.100, što je retkost. Proizvođači raznim načinima boje hleb, da bi se stekao utisak da je reč o integralnom ili crnom brašnu. Nije ni opšta preporuka da se beli hleb zameni integralnim, jer hleb od integralnog brašna, opet, sadrži više fitinske kiseline koja ometa resorpciju minerala i mikroelemenata.

Zbog toga vrstu hleba treba prilagoditi individualnim potrebama, a ukoliko se izabere pravi, može da se jede uz svaki obrok, a ne samo za doručak, kako mnogi nutricionisti savetuju. Pored toga, i određene bolesti zahtevaju izbor posebne vrste hleba.

Koji je hleb najzdraviji? - Pixabay
Koji je hleb najzdraviji? – Pixabay

Najbolje je, slažu se nutricionisti, koristiti hleb od opranih, proklijalih žitarica – pšenice, raži ili ovsa, koji ne sadrži aditive, boje i konzervanse, a sadrži mnogo proteina, biljnih vlakana, magnezijuma, gvožđa i vitamina E. Mnogi potrošači nisu upoznati sa mehanizmom delovanja fitinske kiseline koja se nalazi, kako u belom, tako i u pravim crnim i integralnim vrstama hleba. Fitinska kiselina blokira apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka, a to su najvažniji minerali koji organizam brane od bolesti, dok njihov manjak izaziva rahitis, osteoporozu, nadutost i hronični zatvor, pa je važno čitati svaki segment na deklaraciji proizvoda.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!