Kolač boje duge – ovo je osnovni recept za kolač boje duge, ali isti možete filovati po želji, jednako u bojama ili samo šlagom. Takođe, možete svaki sloj praviti posebno u jednoj boji, zatim filovati i ređati kao tortu.
Kolač boje duge – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Kolač boje duge – ovo je osnovni recept za kolač boje duge, ali isti možete filovati po želji, jednako u bojama ili samo šlagom. Takođe, možete svaki sloj praviti posebno u jednoj boji, zatim filovati i ređati kao tortu.
- 3 komada jaja (umućena)
- 20 gr margarina za kuvanje
- 1 šolja belog šećera
- 1 šolja brašna (prosejanog)
- 2 kašičice praška za pecivo
- 0,25 šolja mleka
- 6 komada jestivih boja (4-6 komada)
- Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite sastojke.
U brašno dodajte prvo prosejan prašak za pecivo. - Premažite margarinom posudu u kojoj ćete peći kolač. Ukoliko koristite papir za pečenje možete ga oblikovati tako da se boje ne mešaju, blagim savijanjem na dnu posude. Poprskajte u tom slučaju sa uljem u spreju ili otopite malo margarina i premažite četkicom.
- Razbite jaja u dublju posudu i mešajte miskerom oko 1 minut. Dodajte šećer. Miksajte još oko 1minuta dok ne dobijete jednaku žutu masu glatke i penaste teksture.
- Dodajte mleko, a potom postepeno brašno dok mutite i ne dobijete jednaku smesu.
- Odvojte masu u jednake činije, podelite na onoliko koliko ćete boja koristiti. Recimo 4 boje – 4 činije.
Umutite jestive boje u masu blago varjačom – dok se boja jednako ne rasporedi. Učinite tako sa svakom bojom. - Postoji više načina od ove tačke za izlivanje dugine torte.
1. Svaku boju ispecite zasebno u okruglim plehovima širine do 20cm. I poređajte jednu na drugu sa filom ili bez između.
2. Izlite svaku boju u posudu za pečanje jednu pored druge i one će se izmešati tokom pečenja.
3. Odvojite papirom na dnu posude i izlite u svaki prostor po jednu boju.
Vi izaberite šta je vam najlakše. Ja koristim druga dva metoda kao znatno brža.
Na slici su korišćene plava, zelena, crvena i bez boje. - Pecite u rerni oko 30minuta uz nagledanje jer je ovaj kolač jako osetljiv. Treba da dobije čvrstu teksturu i naraste.
Proverite da li je gotovo koristeći čačkalicu. Ubodite i ukoliko smesa ne ostaje na čačkalici onda je kolač gotov. Kroz praksu ovo postaje pravo uživanje i zanimacija za decu. Kolač je ukusa kao patišpan pa nije na odmet ga i filovati ukoliko želite nešto slađe. - Jednako ga možete ukrasiti i šlagom koji ćete obojiti u različite boje. Pustite mašti na volju.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!