Kolač boje duge - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Kolač boje duge - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Kolač boje duge – ovo je osnovni recept za kolač boje duge, ali isti možete filovati po želji, jednako u bojama ili samo šlagom. Takođe, možete svaki sloj praviti posebno u jednoj boji, zatim filovati i ređati kao tortu.

Kolač boje duge - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Kolač boje duge – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Kolač boje duge – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

rcake

Kolač boje duge – ovo je osnovni recept za kolač boje duge, ali isti možete filovati po želji, jednako u bojama ili samo šlagom. Takođe, možete svaki sloj praviti posebno u jednoj boji, zatim filovati i ređati kao tortu.

  • 3 komada jaja (umućena)
  • 20 gr margarina za kuvanje
  • 1 šolja belog šećera
  • 1 šolja brašna (prosejanog)
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 0,25 šolja mleka
  • 6 komada jestivih boja (4-6 komada)
  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite sastojke.
    U brašno dodajte prvo prosejan prašak za pecivo.
  2. Premažite margarinom posudu u kojoj ćete peći kolač. Ukoliko koristite papir za pečenje možete ga oblikovati tako da se boje ne mešaju, blagim savijanjem na dnu posude. Poprskajte u tom slučaju sa uljem u spreju ili otopite malo margarina i premažite četkicom.
  3. Razbite jaja u dublju posudu i mešajte miskerom oko 1 minut. Dodajte šećer. Miksajte još oko 1minuta dok ne dobijete jednaku žutu masu glatke i penaste teksture.
  4. Dodajte mleko, a potom postepeno brašno dok mutite i ne dobijete jednaku smesu.
  5. Odvojte masu u jednake činije, podelite na onoliko koliko ćete boja koristiti. Recimo 4 boje – 4 činije.
    Umutite jestive boje u masu blago varjačom – dok se boja jednako ne rasporedi. Učinite tako sa svakom bojom.
  6. Postoji više načina od ove tačke za izlivanje dugine torte.
    1. Svaku boju ispecite zasebno u okruglim plehovima širine do 20cm. I poređajte jednu na drugu sa filom ili bez između.
    2. Izlite svaku boju u posudu za pečanje jednu pored druge i one će se izmešati tokom pečenja.
    3. Odvojite papirom na dnu posude i izlite u svaki prostor po jednu boju.
    Vi izaberite šta je vam najlakše. Ja koristim druga dva metoda kao znatno brža.
    Na slici su korišćene plava, zelena, crvena i bez boje.
  7. Pecite u rerni oko 30minuta uz nagledanje jer je ovaj kolač jako osetljiv. Treba da dobije čvrstu teksturu i naraste.
    Proverite da li je gotovo koristeći čačkalicu. Ubodite i ukoliko smesa ne ostaje na čačkalici onda je kolač gotov. Kroz praksu ovo postaje pravo uživanje i zanimacija za decu. Kolač je ukusa kao patišpan pa nije na odmet ga i filovati ukoliko želite nešto slađe.
  8. Jednako ga možete ukrasiti i šlagom koji ćete obojiti u različite boje. Pustite mašti na volju.
Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi. Idealno bi bilo da ih izvadite iz frižidera pola sata ranije, ali ne i duže od pola sata.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!