Kolač „knedle sa šljivama“ – Kristina Gašpar

0

Knedle sa šljivama – Duže vreme po internetu kruži recept za ovaj kolač. Dosta mojih prijatelja ga je pravilo i svi su oduševljeni.

Imala sam želju da izmenim recept i prilagodim ga osobama koje poste. Takođe, pojednostavila sam ga, pa se u odnosu na originalni brže priprema. Bilo kako bilo, ovu poslasticu možete pripremati tokom svih godišnjih doba, a posebno onda kada postite.

Verujem da će oni koji poste biti zadovoljni ovim kolačem.

Knedle sa šljivama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Knedle sa šljivama – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Knedle sa šljivama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Kolač “knedle sa šljivama” – Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Knedle sa šljivama - Duže vreme po internetu kruži recept za ovaj kolač. Dosta mojih prijatelja ga je pravilo i svi su oduševljeni.
Obrok Desert
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 10 minutes
Ukupno vreme 20 minutes
Broj osoba 10 porcija

Sastojci

Sastojci za prezle:

  • 250 g prezli
  • 4 kašike ulja
  • 1 kesica vanilin secera
  • 2 kašike šećera 2-3 kašike

Sastojci za griz:

  • 1 l vode
  • 12 kašika griza
  • 8 kašika šećera
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 30 g margarina

Fil:

  • 0,5 tegla džema od šljiva ili nekog drugog po izboru

Uputstvo za pripremu

  1. Prezle i šećere izmešajte i propržite na ulju dok ne porumene.
  2. Pržite ih na nižoj temperaturi kako ne bi izgorele.
  3. Mešajte ih povremeno.
  4. Ne volim masne prezle, pa sam stavila vrlo malo ulja, a vi možete staviti onoliko koliko mislite da treba.
  5. Ostavite ih da se prohlade.
  6. Dok se prezle hlade, skuvajte griz:
  7. Sjedinite griz, šećer, džem i pola l vode.
  8. Ostatak vode stavite da provri, pa ukuvajte griz.
  9. Kuvajte ga dok se ne zgusne, pa dodajte margarin i mešajte dok se on ne otopi.
  10. Na dno pleha (ili neke druge posude) približnih dimenzija 20*30 sipajte polovinu prezli, sipajte pola griza, premažite džemom, pa ponovo stavite griz i pospite ostatkom prezli.

Beleške

Ovaj kolač se može jesti i topao i hladan. Meni je lepši kada se dobro ohladi. Ja sam koristila mešavinu džema od kajsija i od divljih kupina jer od šljiva nisam imala. U sezoni šljiva, džem možete zameniti svežim šljivama (oko 1 kg) koje ćete iseckati, dodati nekoliko kašika šećera i prokuvati dok se šljive delimično ne raspadnu i zgusnu. Ukoliko ne postite, vodu zamenite mlekom, a margarin puterom.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Kolači, kliknite na link: KOLAČI RECEPTI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.