Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa - BKTVnews.com
Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa - BKTVnews.com

Najrasprostranjenija tradicionalna narodna igra na teritoriji cele Srbije – kolo upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Odluku o upisu kola na Uneskovu lisu, izuzetno vitalanog elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, danas je doneo Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

“Upis kola na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva predstavlja veliki uspeh za srpsku kulturu i u velikoj meri doprineće da ovaj segment kulturnog nasleđa postane propoznatljiviji i vidljiviji u svetu. U narednom periodu intenziviraće se aktivnosti na izradi nominacijskih dosijea kako bi se što više elemenata našeg bogatog kulturnog nasleđa našlo na Uneskovim listama i kako bi Srbija bila zastuljena u istoj meri kao naši susedi, jer srpska kultura svakako ima šta da ponudi”, navodi se u saopštenju Etnografskog muzeja.

Takođe, upis elementa njegovim nosiocima, a naročito mladim ljudima, omoguaćva da shvate važnost sopstvene tradicije i da se posvete očuvanju elementa i sopstvenog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije, čije su najstarije verzije (moravac i kukunješ) zabeležene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. veka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasleđa izrazito prisutan u različitim sferama života u Srbiji danas. Izvodi se na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, uz učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost.

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, upisana je Porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elementa Pevanje uz gusle.

Izvor: BKTVNews

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!