KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – domaća gibanica.
Pravim gibanicu na razne načine i ovaj je jedan od njih. Nekada sam kore pravila sama, sada ih kupujem i gibanica bude odlična bez obzira na to.
Priprema 10 minuta
Pečenje 25 minuta
Za 10 parčića
Domaća gibanica, sastojci:
- 400 g prevrelog sira
- 4 +1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- 200+50 ml surutke
- 2+2 kašike ulja
- so po ukusu
- 5+10+3 kore za pitu (500 g tanjih kora)
Domaća gibanica, priprema:
- Sir dobro usitniti i umešati jaja i prašak za pecivo.
- Prvi deo surutke prokuvati i vrelu sipati u sir i promešati.
- Tepsiju 40×20 pouljiti i složiti 4 kore oko tepsije da prelaze ivice a 5 staviti u sredinu, 3 kore odvojiti za odozgo.
- Ostalih 10 kora gužvati jednu po jednu i ubacivati u pripremljenu smesu od sira i jaja da se natope.
- Kore sada rasporediti u tepsiju. Preko staviti one 3 kore, koje smo odvojili, i preklopiti preko kore koje su preko ivice tepsije.
- Namazati drugim delom ulja i izbockati viljuškom.
- Posebno umutiti jaje i drugi deo surutke i time preliti gibanicu.
- Proseći na kocke i staviti u zagrejanu rernu na 200°C da se peče oko 25 minuta.
- Pečenu gibanicu izvaditi iz rerne i pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
- Seći na kocke i poslužiti dok je još topla.
- Prijatno i uživajte!
Snežana Knežević
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!