KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – domaća gibanica – Snežana Knežević

KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – domaća gibanica.

Pravim gibanicu na razne načine i ovaj je jedan od njih. Nekada sam kore pravila sama, sada ih kupujem i gibanica bude odlična bez obzira na to.

Priprema 10 minuta
Pečenje 25 minuta
Za 10 parčića

Domaća gibanica, sastojci:

  • 400 g prevrelog sira
  • 4 +1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200+50 ml surutke
  • 2+2 kašike ulja
  • so po ukusu
  • 5+10+3 kore za pitu (500 g tanjih kora)

Domaća gibanica, priprema:

  • Sir dobro usitniti i umešati jaja i prašak za pecivo.
  • Prvi deo surutke prokuvati i vrelu sipati u sir i promešati.
  • Tepsiju 40×20 pouljiti i složiti 4 kore oko tepsije da prelaze ivice a 5 staviti u sredinu, 3 kore odvojiti za odozgo.
  • Ostalih 10 kora gužvati jednu po jednu i ubacivati u pripremljenu smesu od sira i jaja da se natope.
  • Kore sada rasporediti u tepsiju. Preko staviti one 3 kore, koje smo odvojili, i preklopiti preko kore koje su preko ivice tepsije.
  • Namazati drugim delom ulja i izbockati viljuškom.
  • Posebno umutiti jaje i drugi deo surutke i time preliti gibanicu.
  • Proseći na kocke i staviti u zagrejanu rernu na 200°C da se peče oko 25 minuta.
  • Pečenu gibanicu izvaditi iz rerne i pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
  • Seći na kocke i poslužiti dok je još topla.
  • Prijatno i uživajte!

Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – domaća gibanica – Snežana Knežević

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.