KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – Gibanica je već pripremljena za serviranje odnosno degustiranje
Gibanica, sastojci:
- 500 g kora za gibanicu,
- 4 kašike brašna,
- 2 kašičice soli,
- 1 kašičica sode bikarbone,
- 300 g sitnog sira,
- 100 g kajmaka,
- 2 kašike čia semenki,
- 3 čaše kiselog mleka (2dl)
- 4 jajeta i
- 1dl ulja.
Gibanica, priprema:
- Rernu uključite na 200 stepeni, u vanglu sipajte brašno, so i sodu bikarbonu, dodajte sir, kajmak, jaja, kiselo mleko, čia semenke i ulje.
- Kore iseći ili iscepkati na manje komade. Razdvojiti ih, gužvati, i ubacivati u vanglu sa filom mešajući nakon svakog ubacivanja. Nemojte ubaciti sve kore odjednom, jer će se teže mešati i veća je šansa da fil negde ne uspe da prodre. Kad su sve kore umešane ostaviti još deset minuta celu smesu da odstoji.
- Zatim je izlijte na emajliran pleh dimenzija 25×35 ili drugi slične površine.
- Peći gibanicu na 200 stepeni oko 45 minuta.
- Dok se gibanica peče, pripemiti nešto na šta ćete osloniti ivice prevrnutog pleha, kako bi pleh bio odignut od podloge.
- Možete upotrebiti 4 šoljice za kafu, četiri čaše….
- Kad je gibanica gotova, izvaditi je i odmah prevrnuti naopako, oslanjajući pleh na šoljice. Ovo se mora uraditi što brže, da se gibanica ne bi “izduvala”.
- U tom položaju je ostaviti da se hladi bar 30 minuta.
- Na ovaj način gibanica će sačuvati vazdušastu unutrašnjost, kao i visinu koju je postigla tokom pečenja.
- Nakon tog vremena, seći i služiti po želji uz jogurt, kiselo mleko, već po vašem ukusu.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!