KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – Verica Poznanović

KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – Gibanica je već pripremljena za serviranje odnosno degustiranje

Gibanica, sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu,
  • 4 kašike brašna,
  • 2 kašičice soli,
  • 1 kašičica sode bikarbone,
  • 300 g sitnog sira,
  • 100 g kajmaka,
  • 2 kašike čia semenki,
  • 3 čaše kiselog mleka (2dl)
  • 4 jajeta i
  • 1dl ulja.

Gibanica, priprema:

  • Rernu uključite na 200 stepeni, u vanglu sipajte brašno, so i sodu bikarbonu, dodajte sir, kajmak, jaja, kiselo mleko, čia semenke i ulje.
  • Kore iseći ili iscepkati na manje komade. Razdvojiti ih, gužvati, i ubacivati u vanglu sa filom mešajući nakon svakog ubacivanja. Nemojte ubaciti sve kore odjednom, jer će se teže mešati i veća je šansa da fil negde ne uspe da prodre. Kad su sve kore umešane ostaviti još deset minuta celu smesu da odstoji.
  • Zatim je izlijte na emajliran pleh dimenzija 25×35 ili drugi slične površine.
  • Peći gibanicu na 200 stepeni oko 45 minuta.
  • Dok se gibanica peče, pripemiti nešto na šta ćete osloniti ivice prevrnutog pleha, kako bi pleh bio odignut od podloge.
  • Možete upotrebiti 4 šoljice za kafu, četiri čaše….
  • Kad je gibanica gotova, izvaditi je i odmah prevrnuti naopako, oslanjajući pleh na šoljice. Ovo se mora uraditi što brže, da se gibanica ne bi „izduvala“.
  • U tom položaju je ostaviti da se hladi bar 30 minuta.
  • Na ovaj način gibanica će sačuvati vazdušastu unutrašnjost, kao i visinu koju je postigla tokom pečenja.
  • Nakon tog vremena, seći i služiti po želji uz jogurt, kiselo mleko, već po vašem ukusu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.