Korpa – Vesna Marošanin

0
534
Korpa - Vesna Marošanin - Recepti i Kuvar online
Korpa - Vesna Marošanin - Recepti i Kuvar online

Korpa.

Korpa, sastojci:

Korpa, priprema:

 • Napravila sam ludo testo od navedenih sastojaka. Testa ima puno. Odvojte polovinu, a drugu vratite u kesu. od nje možete napraviti peciva raznih oblika, kao što sam i ja. Testo je podatno za rad.
 • Prvo sam napravila dršku. Isplela sam pletenicu, koju sam stavila, celom dužinom, popreko preko činije, obložene nauljenom folijom, pa sam je spustila malo sa obe strane da bi imala ravne krajeve, koji će lepo „leći“ na korpu.
 • Premazala sam je maslacem i stavila činiju na pleh, pa u zagrejanu rernu. Kratko sam je pekla, brzo to ide, jer je testo tanko.
 • Pažljivo je skinite sa činije i odložite na stranu.
 • A onda ide pletenje korpe. Rastanjite testo oklagijom i secite trake od testa širine 1,5 cm i debljine 0,5 cm-drugi put bih milimetar tanje-kad bih uspela:).
 • Okrenite činiju na stranu sa folijom i počnite da pletete korpu. Sa sredine činije, spustite 14 traka od testa. Ja sam deset, pa je korpa ispala ređa. Ali, opet sve zavisi od veličine činije. Ova je poširoka. i dno joj je ravno.
 • Na sredini trake prilepite jednu za drugu, i pritisnite teglom, kako bi dno bilo ravno kada okrenete korpu. Ako je činija manja, pa i dno manje, onda je dovoljna čaša.
 • Sada ide ređanje poprečnih tračica – jednom ispod, pa jednom iznad trakica od testa koje stoje uspravno. Moja činija je plića, pa je bilo dovoljno pet traka. Ništa se ne plašite:), pletenje ide brzo. Ja sam krajeve podvukla pod činiju. Drugačije nisam umela da je završim.
 • Da bi korpa imala lepe ivice, napravila sam pletenicu jednaku obimu činije. Nju odložite sa strane. I nju sam premazala samo otopljenim maslacem, da bi bila kontrast korpici, koju sam premazala umućenim jajetom.
 • Činiju sa korpicom stavite na onaj pleh i pecite na 220 stepeni. Brzo je ona pečena. Sačekajte koji minut da se prohladi i pažljivo je skinite sa činije. Neka vas ne buni boja unutrašnjosti korpe. Biće bela, ali biće i pečena.
 • Sad na taj pleh stavljamo pletenicu, naravno savijenu u krug, koja će biti ivica korpe. I ona je brzo pečena. Ostaje vam da, kada sve bude ohlađeno, uz pomoć 4 čačkalice pričvrstite ivicu korpice, a onda i dršku. Drška ima svoje ravne krajeve, pa lepo stoji.
 • I to bi bilo to. Opet je pleh bio u upotrebi, jer sam od ostatka testa ispekla peciva i napunila korpu.

Vesna Marošanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!