Kroasan mafini – odavno sam obećala sebi da napravim ovo lepo ukusno pecivo. Danas sam ispunila obećanja, zadovoljna sam sasvim, ukusom i izgledom.
Potrebno je malo više vremena odvojiti, ali isplati se, verujte
Kroasan mafini, sastojci:
- 600 grama brašna
- 1 jaje
- 1, 2 dl mleka
- 1 dl vode
- 4 kašike šećera
- 1 ravna kašičica soli
- 250 gr maslaca
- 1/2 kocke svežeg kvasca
PROČITAJ: Voćna torta – saveti i način pripreme
Kroasan mafini, priprema:
- U posudu sipati mleko i vodu, malo zagrejati, dodati šećer, razmutiti da se otopi. Dodati izmrvljen kvasac, sve promešati da se kvasac otopi. U posebnoj posudi umutiti jaje, pa dodati u prethodnu masu.
- U 500 grama brašna umešati kašičicu soli. U brašno dodati masu od mleka i kvasca. Mesiti rukom, na pola mešenja dodati 50 grama maslaca i nastaviti mešenje, dodajući preostalo brašno. Kada se masa ne lepi za ruke, prekrijte testo i ostavite 1/2 sata da naraste.
- Kada testo nadođe, premesite ga i podelite na 8 delova.
- Oblikujte jufkice, prekrijte ih salvetom, ostavite da nadođu 15 minuta.
- Oklagijom razvijte pravougaonike od testa, pobrašnite ih i ređajte jednu preko druge. Okrenite ih i onu koju ste prvu razvili, ponovo razvijte u veličini 30 x 15 cm.
- Preostali maslac podelite na 8 jednakih delova. Svaku razvijenu koru premažite maslacem.
- Ovako premazanu koru uvijte u rolat. Ponavljajte postupak sa svih 8 jufkica.
- Ređajte ih na pobrašnjenom poslužavniku.
- Svaki rolat presecite na pola po dužini. Kalup za mafine premažite maslacem.
- Od svake polovine formirajte ružu, vodite računa da isečena strana dođe spolja, kako bi se pri pečenju razlistale. Ređajte ih u podmazan kalup. Prekrijte salvetom i ostavite da nadođe petnaestak minuta.
- Za to vreme uključite rernu na 220 stepeni. Kada se zagreje a mafini nadođu, stavite ih da se peku.
- Pecite ih petnaestak minuta. Kada lepo porumene, izvadite pleh, pustite da malo predahnu.
- Poređajte ih na tacnu-poslužavnik, pospite prah šećerom, kome dodate 1 kesicu vanilin šećera.
- Služite se i uživajte u prelepom ukusu ovih kroasan mafina.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!