Kroasan mafini – Gvozdena Živković

0
204
Kroasan mafini - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Kroasan mafini - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online

Kroasan mafini – odavno sam obećala sebi da napravim ovo lepo ukusno pecivo. Danas sam ispunila obećanja, zadovoljna sam sasvim, ukusom i izgledom.

Potrebno je malo više vremena odvojiti, ali isplati se, verujte

Kroasan mafini, sastojci:

  • 600 grama brašna
  • 1 jaje
  • 1, 2 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 4 kašike šećera
  • 1 ravna kašičica soli
  • 250 gr maslaca
  • 1/2 kocke svežeg kvasca

PROČITAJ: Voćna torta – saveti i način pripreme

Kroasan mafini, priprema:

  • U posudu sipati mleko i vodu, malo zagrejati, dodati šećer, razmutiti da se otopi. Dodati izmrvljen kvasac, sve promešati da se kvasac otopi. U posebnoj posudi umutiti jaje, pa dodati u prethodnu masu.
  • U 500 grama brašna umešati kašičicu soli. U brašno dodati masu od mleka i kvasca. Mesiti rukom, na pola mešenja dodati 50 grama maslaca i nastaviti mešenje, dodajući preostalo brašno. Kada se masa ne lepi za ruke, prekrijte testo i ostavite 1/2 sata da naraste.
  • Kada testo nadođe, premesite ga i podelite na 8 delova.
  • Oblikujte jufkice, prekrijte ih salvetom, ostavite da nadođu 15 minuta.
  • Oklagijom razvijte pravougaonike od testa, pobrašnite ih i ređajte jednu preko druge. Okrenite ih i onu koju ste prvu razvili, ponovo razvijte u veličini 30 x 15 cm.
  • Preostali maslac podelite na 8 jednakih delova. Svaku razvijenu koru premažite maslacem.
  • Ovako premazanu koru uvijte u rolat. Ponavljajte postupak sa svih 8 jufkica.
  • Ređajte ih na pobrašnjenom poslužavniku.
  • Svaki rolat presecite na pola po dužini. Kalup za mafine premažite maslacem.
  • Od svake polovine formirajte ružu, vodite računa da isečena strana dođe spolja, kako bi se pri pečenju razlistale. Ređajte ih u podmazan kalup. Prekrijte salvetom i ostavite da nadođe petnaestak minuta.
  • Za to vreme uključite rernu na 220 stepeni. Kada se zagreje a mafini nadođu, stavite ih da se peku.
  • Pecite ih petnaestak minuta. Kada lepo porumene, izvadite pleh, pustite da malo predahnu.
  • Poređajte ih na tacnu-poslužavnik, pospite prah šećerom, kome dodate 1 kesicu vanilin šećera.
  • Služite se i uživajte u prelepom ukusu ovih kroasan mafina.

Gvozdena Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Unesti svoj komentar
Unesite svoje ime ovde