Krofne – Verica Poznanović
Krofne – recept za krofne.
Krofne – Verica Poznanović
- 400 ml mleka
- 50 ml ulja
- 42 g kvasca
- 2 cela jajeta
- 1 kašika šećera
- malo soli
- 700 g brašna
- Umlako mleko dodati kvasac, secer i malo soli, zatim ulje, jaja i brasno i dobro izraditi varjacom. Testo će biti mekano i lepiće se za ruke. Pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.
- Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.. Pospite brašnom pa razvucite testo na debljinu 1 cm.
- Vadite modlom.
- Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati.
- Kada isečete krofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.
- Pokrijte krofne krpom pa ostavite da odstoje 20 minuta.
- Zagrejte dosta ulja ili masti, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.
- Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto.
- Obavezno poklopite do okretanja.
- Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.