Krug pogača.
Krug pogača, sastojci:
- 800 g brašna,
- 40 g svežeg kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 2 ravne kašičice soli,
- 200 ml mlakog mleka,
- 200 ml mlake vode,
- 250 g margarina,
- 100 ml ulja.
Za premazivanje:
- 1 jaje
Krug pogača, priprema:
- Kvasac razmutiti u mlakom mleku, dodati šećer, 2 kašike brašna, izmešati i ostaviti da nadođe.
- U dublju posudu usuti brašno, dodati so, izmešati, zatim dodati mlaku vodu, ulje i nadošli kvasac, pa zamesiti mekše testo.
- Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
- Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti i oklagijom razviti u veliki krug.
- Premazati omekšalim margarinom (160 g) i urolati.
- Iseći na devet delova.
- Svaki deo poređati uspravno u duboku posudu (šerpu ili kalup za pečenje).
- Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste (da napuni kalup).
- Premazati umućenim jajetom i naneti rendani margarin (90 g).
- Peći na 200 stepeni oko 40 minuta (ukoliko je potrebno smanjiti temperaturu na 180 stepeni tokom pečenja kako pogača ne bi gorela)
- .Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, poprskati vodom, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.
Priprema: 120 minuta
Broj porcija: 6
Mrsno jelo
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!