Najbolji recepti iz marta 2015.
Koji su najbolji recepti u martu 2015.? – kratko podsećanje na najbolje recepte koji su objavljeni na portalu Recepti i Kuvar online u mesecu martu.
Od ukupno prispelih 77 recepata, naš žiri, čiji je predsednik bio Zoran Modli, ocenio je i izabrao najuspešnijih 5 recepata:
1. | Urnebesna tuna – Nebojša Peović | 8,7 |
---|---|---|
2. | Mocart kugle – Snežana Kitanović | 7,8 |
3. | Piletina sa pečurkama i rižotom – Slađana Šćekić | 7,1 |
4. | Rolat sa makom – Suzana Mitić | 6,1 |
5. | Pita od kukuruznih kora sa koprivom – Snežana Kitanović | 6,6 |
Na jednom mestu, podsećamo vas koji su najbolji recepti u martu 2015.
Najbolji recept meseca marta bio je: Urnebesna tuna
Urnebesna tuna – Nebojša Peović
Urnebesna tuna – neobična salata od tunjevine. Dekorisati tankim slojem majoneza.
Sastojci
- 1 konzerva tunjevine
- 1 glavica crnog luka
- 1 beli luk
- 2 lista zelene salate
- 2 parceta hleba
- 50g krem sira
- 300g sitnog sira
- 1 kasicica origana
- 300g ajvara
- majonez po zelji
Uputstva
- Crni luk iseći na dva dela i prvu polovinu iseckati sitno i pomešati sa tunjevinom. Beli luk sitno iseckati i dodati pomešanoj tunjevini.
- Uzeti veliki list zelene salate, staviti na sredinu tanjira i na njega sipati smesu.
- Iseći parče hleba i odvojiti koricu od sredine.
- Koricom obmotati tunjevinu i list zelene salate, a sredinu hleba iseći na četiri jednaka dela i rasporediti ih po tanjiru kao na slici.
- Iseći drugu polovinu crnog luka,beli luk i krem sirom premazati svaki deo sredine hleba zajedno sa lukom.
- Začiniti origanom po želji.
- Pomešati ajvar i sitni sir, napraviti urnebes salatu i aranžirati po obodima tanjira.
- Dekorisati tankim slojem majoneza.
- U slucaju da tunjevina ispusti visak ulja ne mora se dodavati majonez. Moze se dodati i tucana ljuta paprika.
A, zatim slede…
Mocart kugle – Snežana Kitanović
Mocart kugle – samo ko je probao mocart kugle može da prepozna da su ove najsličnije originalu.
Sastojci
- 250gr. marcipan mase
- 200gr. nugat mase
- 100gr. čokolade za kuvanje
- 100gr. sirovog badema
- 100gr. šećera u prahu
- gusti šećerni rastvora
- aroma gorkog badema
- 100gr.pečenih i samlevenih lešnika
- 2 kašike prah šećera
- 100gr. čokolade za kuvanje
Uputstva
- Od nugat mase praviti manje kuglice a zatim ih uvijati u marcipan masu.
- Tako formirane kuglice umakati u čokoladu za kuvanje koju ste otopili sa malo margarina.
- Za marcipan masu potrebno je:
- 100gr.sirovog badema
- 100gr.šećera u prahu
- gusti šećerni rastvora
- aroma gorkog badema
- Popariti badem vrelom vodom, skinuti mu kožicu i ostaviti ga da se dobro osuši (da bi se lakše samleo).
- Nakon toga pomešati ga sa prah šećerom i staviti fa u blender da se melje 2-3min, dok se ne dobije fini prah.
- Izručiti masu u činiju, dodati aromu gorkog badema i naliti sa malo šećernog rastvora.
- Za šećerni rastvor pomešati 50gr. šećera i 50ml. vode, staviti da masa proključa, a onda je dobro ohladiti.
- Mesiti rukom kao testo, uz dolivanje rastvora po potrebi, sve dok se ne dobije glatka masa koja se može oblikovati i koja se ne lepi pri mešenju.
- Za nugat masu potrebno je:
- 100gr.pečenih i samlevenih lešnika
- 2 kašike prah šećera
- 100gr. čokolade za kuvanje
- Ispečenim i samlevenim lešnicima dodati prah šećer, zatim ih staviti u blender i blendirati na najjačoj brzini sve dok masa ne postane kao nauljena.
- Istopiti čokoladu i prohladiti je a zatim je dodati u lešnike i blendirati dok masa ne postane glatka.
Piletina sa pečurkama i rižotom – Slađana Šćekić
Piletina sa pečurkama i rižotom – veoma lep i ukusan obrok.Rižoto i pečurke daju vema lep ukus jelu a piletina je nešto posebno….
Sastojci
- Pileći bataci
- 250g. pirinča
- 250g. šampinjona
- 1 veća šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 2 česne belog luka
- 1 dl. belog vina
- 2 dl. vode.
Uputstva
- Izdinstati začinjene batake na malo masnoće kada su bataci gotovi izvaditi ih iz šerpe.
- U šerpi gde su se pržili bataci dodati sitno isečen crni i beli luk,i iseckanu na kockice šargarepu ,dodati malo soli(da luk omekša).
- Kada luk postane staklast dodati opran pirinač i potepeno dodavati belo vino i vodu.
- Dinstati na tihoj vatri oko 20min,zatim dodati očišćene i iseckane šampinjone-dinstati još 10-15min.
- Pred kraj začiniti po ukusu ….(Nekad treba više a nekad manje vode za pirinač zavisi od vatre).
Rolat sa makom – Suzana Mitić
Rolat sa makom – hladno predjelo kome ne možete odoleti. Dekorativno i ukusno.
Sastojci
- 4 jajeta
- 3 kašike brašna
- 2 kašike maka
- 2 kašike ulja
- malo soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za premazivanje rolata: - 200 g sira
- 100 g šunkarice
Uputstva
- Umutiti prvo belanca u čvrst sneg. Dodati žumanca i sve zajedno mutiti mikserom. Dodati ulje, mak, brašno, so, prašak za pecivo i sve zajedno promešati varjačom. Pleh obložiti pek papirom, isipati smesu i peći je na 200 C, 7-10 minuta.
- Pečenu koru staviti na vlažnu krpu i uviti je u vidu rolata dok je još vruća. Ohlađenu koru premazati umućenim sirom, poređati krugove šunkarice i uviti rolat. Ostaviti u frižideru da se sjedine sastojci. Služiti hladno.
Pita od kukuruznih kora sa koprivom – Snežana Kitanović
Pita od kukuruznih kora sa koprivom – kopriva je riznica zdravlja i vitamina, toplo preporučujem.
Sastojci
- 1/2 kg. kukuruznih kora za pitu
- 4 jaja
- šoljica jogurta
- 300 gr. sira
- 3 struka mladog belog luka
- pola šoljice ulja
- vrhovi mlade koprive
Uputstva
- U ključalu vodu staviti koprivu kvati je 3-4 minuta, ocediti ocediti i sitno iseckati.
- Umutiti smesu od jaja, sira i jogurta, dodati koprivu, seckani beli luk i njome filovati kore i to na sledeći način.
- Kukuruzne kore, zbog debljine, preseći na pola.
- Svaku polovinu poprskati sa malo ulja, saviti na pola i naneti fil.
- Savijati je naizmenično u trougao celom dužinom, pa ređati u pleh.
- Trouglove premazati umućenim žumancem i peći 20-25min. na 200C.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!