Kuvar – koji su najbolji recepti iz marta 2015.?

4

Najbolji recepti iz marta 2015.

Koji su najbolji recepti u martu 2015.? – kratko podsećanje na najbolje recepte koji su objavljeni na portalu Recepti i Kuvar online u mesecu martu.

Od ukupno prispelih 77 recepata, naš žiri, čiji je predsednik bio Zoran Modli, ocenio je i izabrao najuspešnijih 5 recepata:

 1.Urnebesna tuna – Nebojša Peović8,7
 2.Mocart kugle – Snežana Kitanović7,8
 3.Piletina sa pečurkama i rižotom – Slađana Šćekić7,1
 4.Rolat sa makom – Suzana Mitić6,1
 5.Pita od kukuruznih kora sa koprivom – Snežana Kitanović6,6

Na jednom mestu, podsećamo vas koji su najbolji recepti u martu 2015.

Najbolji recept meseca marta bio je: Urnebesna tuna

Urnebesna tuna – Nebojša Peović

Urnebesna tuna – neobična salata od tunjevine. Dekorisati tankim slojem majoneza.

Urnebesna tuna - Nebojša Peovic - Recepti i Kuvar online
Urnebesna tuna – Nebojša Peovic – Recepti i Kuvar online
Sastojci
  • 1 konzerva tunjevine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 beli luk
  • 2 lista zelene salate
  • 2 parceta hleba
  • 50g krem sira
  • 300g sitnog sira
  • 1 kasicica origana
  • 300g ajvara
  • majonez po zelji
Uputstva
  • Crni luk iseći na dva dela i prvu polovinu iseckati sitno i pomešati sa tunjevinom. Beli luk sitno iseckati i dodati pomešanoj tunjevini.
  • Uzeti veliki list zelene salate, staviti na sredinu tanjira i na njega sipati smesu.
  • Iseći parče hleba i odvojiti koricu od sredine.
  • Koricom obmotati tunjevinu i list zelene salate, a sredinu hleba iseći na četiri jednaka dela i rasporediti ih po tanjiru kao na slici.
  • Iseći drugu polovinu crnog luka,beli luk i krem sirom premazati svaki deo sredine hleba zajedno sa lukom.
  • Začiniti origanom po želji.
  • Pomešati ajvar i sitni sir, napraviti urnebes salatu i aranžirati po obodima tanjira.
  • Dekorisati tankim slojem majoneza.
  • U slucaju da tunjevina ispusti visak ulja ne mora se dodavati majonez. Moze se dodati i tucana ljuta paprika.

A, zatim slede…

Mocart kugle – Snežana Kitanović

Mocart kugle – samo ko je probao mocart kugle može da prepozna da su ove najsličnije originalu.

Mocart kugle - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Mocart kugle – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Sastojci

  • 250gr. marcipan mase
  • 200gr. nugat mase
  • 100gr. čokolade za kuvanje
  • 100gr. sirovog badema
  • 100gr. šećera u prahu
  • gusti šećerni rastvora
  • aroma gorkog badema
  • 100gr.pečenih i samlevenih lešnika
  • 2 kašike prah šećera
  • 100gr. čokolade za kuvanje
Uputstva
  • Od nugat mase praviti manje kuglice a zatim ih uvijati u marcipan masu.
  • Tako formirane kuglice umakati u čokoladu za kuvanje koju ste otopili sa malo margarina.
  • Za marcipan masu potrebno je:
  • 100gr.sirovog badema
  • 100gr.šećera u prahu
  • gusti šećerni rastvora
  • aroma gorkog badema
  • Popariti badem vrelom vodom, skinuti mu kožicu i ostaviti ga da se dobro osuši (da bi se lakše samleo).
  • Nakon toga pomešati ga sa prah šećerom i staviti fa u blender da se melje 2-3min, dok se ne dobije fini prah.
  • Izručiti masu u činiju, dodati aromu gorkog badema i naliti sa malo šećernog rastvora.
  • Za šećerni rastvor pomešati 50gr. šećera i 50ml. vode, staviti da masa proključa, a onda je dobro ohladiti.
  • Mesiti rukom kao testo, uz dolivanje rastvora po potrebi, sve dok se ne dobije glatka masa koja se može oblikovati i koja se ne lepi pri mešenju.
  • Za nugat masu potrebno je:
  • 100gr.pečenih i samlevenih lešnika
  • 2 kašike prah šećera
  • 100gr. čokolade za kuvanje
  • Ispečenim i samlevenim  lešnicima dodati prah šećer, zatim ih staviti u blender i  blendirati na najjačoj brzini sve dok masa ne postane kao nauljena.
  • Istopiti čokoladu i prohladiti je a zatim je dodati u lešnike i blendirati dok masa ne postane glatka.

Piletina sa pečurkama i rižotom – Slađana Šćekić

Piletina sa pečurkama i rižotom – veoma lep i ukusan obrok.Rižoto i pečurke daju vema lep ukus jelu a piletina je nešto posebno….

Piletina sa pečurkama i rižotom - Slađana Šćekić - Recepti i Kuvar online
Piletina sa pečurkama i rižotom – Slađana Šćekić – Recepti i Kuvar online
Sastojci
  • Pileći bataci
  • 250g. pirinča
  • 250g. šampinjona
  • 1 veća šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 česne belog luka
  • 1 dl. belog vina
  • 2 dl. vode.
Uputstva
  • Izdinstati začinjene batake na malo masnoće kada su bataci gotovi izvaditi ih iz šerpe.
  • U šerpi gde su se pržili bataci dodati sitno isečen crni i beli luk,i iseckanu na kockice šargarepu ,dodati malo soli(da luk omekša).
  • Kada luk postane staklast dodati opran pirinač i potepeno dodavati belo vino i vodu.
  • Dinstati na tihoj vatri oko 20min,zatim dodati očišćene i iseckane šampinjone-dinstati još 10-15min.
  • Pred kraj začiniti po ukusu ….(Nekad treba više a nekad manje vode za pirinač zavisi od vatre).

Rolat sa makom – Suzana Mitić

Rolat sa makom – hladno predjelo kome ne možete odoleti. Dekorativno i ukusno.

Rolat sa makom - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Rolat sa makom – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Sastojci

  • 4 jajeta
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike maka
  • 2 kašike ulja
  • malo soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
    Za premazivanje rolata:
  • 200 g sira
  • 100 g šunkarice
Uputstva
  • Umutiti prvo belanca u čvrst sneg. Dodati žumanca i sve zajedno mutiti mikserom. Dodati ulje, mak, brašno, so, prašak za pecivo i sve zajedno promešati varjačom. Pleh obložiti pek papirom, isipati smesu i peći je na 200 C, 7-10 minuta.
  • Pečenu koru staviti na vlažnu krpu i uviti je u vidu rolata dok je još vruća. Ohlađenu koru premazati umućenim sirom, poređati krugove šunkarice i uviti rolat. Ostaviti u frižideru da se sjedine sastojci. Služiti hladno.

Pita od kukuruznih kora sa koprivom – Snežana Kitanović

Pita od kukuruznih kora sa koprivom – kopriva je riznica zdravlja i vitamina, toplo preporučujem.

Pita od kukuruznih kora sa koprivom - Snežana Kitanović | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Pita od kukuruznih kora sa koprivom – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online
Sastojci
  • 1/2 kg. kukuruznih kora za pitu
  • 4 jaja
  • šoljica jogurta
  • 300 gr. sira
  • 3 struka mladog belog luka
  • pola šoljice ulja
  • vrhovi mlade koprive
Uputstva
  • U ključalu vodu staviti koprivu kvati je 3-4 minuta, ocediti ocediti i sitno iseckati.
  • Umutiti smesu od jaja, sira i jogurta, dodati koprivu, seckani beli luk i njome filovati kore i to na sledeći način.
  • Kukuruzne kore, zbog debljine, preseći na pola.
  • Svaku polovinu poprskati sa malo ulja, saviti na pola i naneti fil.
  • Savijati je naizmenično u trougao celom dužinom, pa ređati u pleh.
  • Trouglove premazati umućenim žumancem i peći 20-25min. na 200C.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

4 Komentara

  1. Jadranka Blažić kaže

    Pa lepo!
    Da li su to zaista najbolji recepti ili su samo po ukusu zirija?
    Pozdrav

    1. Miodrag Ilić kaže

      Poštovana Jadranka,
      rang lista se pravi po ocenama žirija. Svaki član žirija ocenjuje recepte u tri kategorije: inovativnost, kreativnost i prezentacija, ocenama od 5 do 10. Ni jedan član žirija ne zna kako su ocenjivali drugi članovi žirija. Na kraju se sve ocene spoje u jednu tabelu i izvede prosečna ocena po receptu i napravi rang lista. Naravno, recepti i hrana, spadaju u kategoriju "O ukusima ne vredi raspravljati"… Pozdrav!

      1. Jadranka Blažić kaže

        Zahvaljujem se na objasnjenju.
        Da, tesko je o ukusima raspravljati.
        Cesto puta se i sama iznenadim na poslu, koje jelo bude popularno.
        Pozdarv

      2. Miodrag Ilić kaže

        Nema na čemu! Zato se trudimo da svakog meseca imamo drugog predsednika žirija, iz raznih oblasti života, različih profesija i interesovanja, pa, imali smo i dva profesionalna kuvara kao presednike žirija… Nekad su, stvarno, najpopularniji (najposećeniji) recepti, van liste najbolje ocenjenih, a nekad se izbor žirija približno slaže sa najpopularnijim… Pozdrav

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.