Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Lazanje sa mesom / Bolonjeze – Ana Vuletić

0

Lazanje sa mesom / Bolonjeze – Ranije sam bila u ubeđenju da je jako teško napraviti dobre lazanje i da je proces dug i komplikovan, ali ovo je samo slučaj kada prvi put pravite, već drugi put je sve lakše. Sad sam se toliko izveštila da ih pravim jednom mesečno. Savetujem da svaka domaćica proba bar dva puta da ih napravi 🙂

Lazanje sa mesom / Bolonjeze - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Lazanje sa mesom / Bolonjeze – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Lazanje sa mesom / Bolonjeze - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Lazanje sa mesom / Bolonjeze – Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Lazanje sa mesom / Bolonjeze - Ranije sam bila u ubeđenju da je jako teško napraviti dobre lazanje i da je proces dug i komplikovan, ali ovo je samo slučaj kada prvi put pravite, već drugi put je sve lakše. Sad sam se toliko izveštila da ih pravim jednom mesečno. Savetujem da svaka domaćica proba bar dva puta da ih napravi 🙂
Obrok Ručak
Kuhinja Internacionalna, Italijanska
Vreme pripreme 30 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 1 hour
Broj osoba 3 osobe

Sastojci

  • 1 pakovanje kore za lazanju oko 12 kora
  • 350 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 komad crni luk 1 veća glavica, ili dve manje
  • 1 flaša ekstrakt paradajza blagi
  • ulje
  • brašno
  • mleko
  • začini
  • parmezan
  • mozzarela ili kačkavalj - opciono

Uputstvo za pripremu

  1. Ja odmah sve izvadim što ću koristiti i stavim da se greje jedna manja posuda sa vodom u koju ću pre slaganja umočiti kore da omekšaju.
  2. Crveni sos/Bolognese sos: U dublji tiganj ili vok sipati maslinovo ulje ako imate da prekrije dno, ako ne može i obično. Dodati luk da malo dobije boju ( ja ovde dodam i sode bikarbone malo dok pržim luk kako bi lakše pao na želudac).
  3. Dodati mleveno meso i pržiti dok ne dobije boju. Dodati začine: vegeta ili so, biber mleveni, bosiljak, origano, peršun. p.s. Ukoliko koristite predhodno začinjen paradajz sos, vodite računa koliko ćete začina dodati.
  4. Sve izmešati i dodati paradaj sos. Ostaviti da se još malo krčka uz mešanje da se sjedini i da vam ne bi prskalo i skloniti sa vatre.
  5. Beli sos/ Bešamel: U manjoj šerpi napraviti bešamel sos (ne previše gust) od oko 1/2 mleka. U manju šerpicu dodati ulje da prekrije dno. Zagrejati ulje i dodavati brašna odokativno da se sjedini sa uljem i mešati dok ne dobije žutu boju. Dodati odmah celu količinu mleka i polako mešati dok ne dobijete gušću masu, ali nemojte preterati jer imajte u vidu da je trebate razmazivati po korama preko crvenog sosa. Bolje ostaviti i malo ređu, jer kako se hladi dobijaće na gustini. Opciono: U vruć sos možete dodati Mozzarelu ili pak neki kačkavalj radi punijeg ukusa i izmešti da se otopi i sjedini.
  6. Sada kada je sve spremno, odaberite dublji sud u koji ćete ređati lazanju. Ukoliko odaberete uži za 2 kore lazanja će ići u visinu i biće sočnija i računajte da ćete imati za 4 osobe odličnu porciju. Ukoliko pak odaberete pleh koji je širi a plići, onda ćete ređati po 4 kore, što znači da će biti znatno tanje. Ja lično volim da ređam po dve u visinu.
  7. Svaku koru pre ređanja umočite u toplu vodu da popusti i ređajte red kora, pa red crvenog sosa, pa red bešamela preko, pa opet kore i tako do zadnje kore da potrošite sav crveni sos i da vam ostane beli sos za preko zadnje kore.
  8. U većini recepata ćete naći da trebate da se rešite ulja, ali moj je savet da sipate sve i iskoritite sve kako lazanja ne bi bila suva.
  9. Preko zadnje kore premažite bešamel sos i ovde opet opciono možete dodati neki od topljenih sireva. Ukoliko vam rerna jače peče gore kako Vam ne bi izgoreo beli sos, možete ostaviti jednu kašiku crvenog da pomešate, što ja konkretno nikada ne radim.
  10. Naći ćete u nekim receptima da dodate parmezan odmah - nemojte, izgoreće vam.
  11. Parmezan ostavite u posudi po strani da svaka dodaje po želji jer on služi da zaslasni dodatno lazanje.

Beleške

Savet: Uvek ih je bolje napraviti blaže pa staviti više parmezana, nego prejake jer su dosta teške za stomak pa ne valja preterivati sa začinima.* Možete koristiti i povrće umesto mesa.* Može se služiti kao predjelo i kao glavno jelo, zavisi od porcija. (kod mene u porodici i gosti su uglavnom svi ljubitelji pa ide kao glavno jelo).

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.