Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile – Zorica Stajić

Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile – idealna poslastica koja će vas osvežiti tokom letnjih vrućina…

Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile – idealna poslastica koja će vas osvežiti tokom letnjih vrućina…

ZA PRVI DEZERT:

  • 250 gr sladoleda (od vanile)
  • 0,5 čaše kisele pavlake
  • 2 dl punomasnog jogurta
  • 3 kašike prah šećera
  • 10 gr želatina
  • 100 gr čokolade (za kuvanje)
  • 30 gr ekspandiranog pirinča (belog)
  • 50 gr putera

ZA DRUGI DEZERT:

  • 250 gr sladoleda (od čokolade)
  • 0,5 čaše kisele pavlake
  • 2 dl punomasnog jogurta
  • 3 kašike prah šećera
  • 10 gr želatina
  • 50 gr čokolade (za kuvanje)
  • 1 dl soka (od višanja)
  • 3 kašike gustina
  1. Rastvorite želatin sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. U dublju posudu stavite skoro odmrznut sladoled, dodajte prah šećer, vanilu, kiselu pavlaku i jogurt pa sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte želatin koji ste sasvim malo zagrejali i sve zajedno umutite mikserom. Stavite u friz da se malo stegne. Za to vreme otopite 50 gr čokolade sa 30 gr putera, pa kada se čokolada otopi dodajte ekspandirani pirinač, sve promešajte i sklonite da se ohladi. Hladnu smesu iseckajte sitno nožem ili izlomite rukama.
  2. Duguljast uzan kalup obložite tankom alu folijom pa na dno stavite trećinu polusmrznute smese. Preko nanesite polovinu pripremljene čokolade sa pirinčem, ponovo stavite deo smese, pa ostatak čokolade sa pirinčem i na kraju ostatak smese. Pokrijte folijom i stavite u friz da se dobro stegne. Okrenite na dugačku tacnu. Na paru otopite 50 gr čokolade sa 20 gr putera pa prelijte preko dezerta.
  3. Za drugi dezert uradite sve isto samo što ćete u pripremljenu smesu dodati seckanu čokoladu i lagano izmešati. U manju posudu stavite 1 dl soka od višanja i 1/2 dl vode u koji ste rastvorili gustin i kuvajte dok se ne zgusne.
  4. Duguljast uzan kalup obložite tankom folijom, sipajte trećinu polusmrznute smese, preko nanesite polovinu želea od višanja, ponovo red smese, pa žele i na kraju ostatak smese. Pokrijte folijom i ostavite u friz da se dobro stegne. Okrenite na dugačku tacnu.
Zorica Stajić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Još recepata

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najnovije

Pita sa makom i grizom

Pita sa makom i grizom.

Hleb iz šerpe bez mešenja – Milica Živković

Hleb iz šerpe bez mešenja.

Hleb iz kese za pečenje – Vesna Pavlović

Hleb iz kese za pečenje