Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile – idealna poslastica koja će vas osvežiti tokom letnjih vrućina…
Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online
Ledeni dezert sa sladoledom od čokolade i vanile – idealna poslastica koja će vas osvežiti tokom letnjih vrućina…
ZA PRVI DEZERT:
- 250 gr sladoleda (od vanile)
- 0,5 čaše kisele pavlake
- 2 dl punomasnog jogurta
- 3 kašike prah šećera
- 10 gr želatina
- 100 gr čokolade (za kuvanje)
- 30 gr ekspandiranog pirinča (belog)
- 50 gr putera
ZA DRUGI DEZERT:
- 250 gr sladoleda (od čokolade)
- 0,5 čaše kisele pavlake
- 2 dl punomasnog jogurta
- 3 kašike prah šećera
- 10 gr želatina
- 50 gr čokolade (za kuvanje)
- 1 dl soka (od višanja)
- 3 kašike gustina
- Rastvorite želatin sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. U dublju posudu stavite skoro odmrznut sladoled, dodajte prah šećer, vanilu, kiselu pavlaku i jogurt pa sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte želatin koji ste sasvim malo zagrejali i sve zajedno umutite mikserom. Stavite u friz da se malo stegne. Za to vreme otopite 50 gr čokolade sa 30 gr putera, pa kada se čokolada otopi dodajte ekspandirani pirinač, sve promešajte i sklonite da se ohladi. Hladnu smesu iseckajte sitno nožem ili izlomite rukama.
- Duguljast uzan kalup obložite tankom alu folijom pa na dno stavite trećinu polusmrznute smese. Preko nanesite polovinu pripremljene čokolade sa pirinčem, ponovo stavite deo smese, pa ostatak čokolade sa pirinčem i na kraju ostatak smese. Pokrijte folijom i stavite u friz da se dobro stegne. Okrenite na dugačku tacnu. Na paru otopite 50 gr čokolade sa 20 gr putera pa prelijte preko dezerta.
- Za drugi dezert uradite sve isto samo što ćete u pripremljenu smesu dodati seckanu čokoladu i lagano izmešati. U manju posudu stavite 1 dl soka od višanja i 1/2 dl vode u koji ste rastvorili gustin i kuvajte dok se ne zgusne.
- Duguljast uzan kalup obložite tankom folijom, sipajte trećinu polusmrznute smese, preko nanesite polovinu želea od višanja, ponovo red smese, pa žele i na kraju ostatak smese. Pokrijte folijom i ostavite u friz da se dobro stegne. Okrenite na dugačku tacnu.
Zorica Stajić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!