Lek iz prirode: čudesna afrička bodljikava dinja

0

Zbog sličnosti sa kivijem zove se kivano (Cucumis metuliferus), a zapravo je afrička bodljikava dinja koja izgledom podseća na krastavac.

Ova voćka je tek 1930. godine napustila Afriku i rodni Zimbabve, „preselila“ se prvo na Novi Zeland, pa u Australiju. Danas se najviše uzgaja u Čileu i Kaliforniji, a u manjim količinama u Hrvatskoj.

Kivano je svetlo zelene boje, zbog čega najviše liči na kivi, ukus je kombinacija banane, dinje, krastavca i limete. Hranljivo voće dostupno je tokom cele godine i jede se sirovo.

Obiluje vitaminom C i mineralima kalijumom i gvožđem, a sadrži i fosfor, magnezijum, bakar, cink, natrijum i kalcijum. Idealno je za dijetu, jer ima malo ugljenih hidrata, a masti nema uopšte. Izuzetno je delotvorno protiv prehlade.

Lek iz prirode: čudesna afrička bodljikava dinja - Pixabay
Lek iz prirode: čudesna afrička bodljikava dinja – Pixabay

Semenke obiluju masnim kiselinama, među kojima su najznačajnije linolna i oleinska. Linolna je naročito važna, kao jedna od omega-6 masnih kiselina. Oleinska pomaže u borbi sa visokim krvnim pritiskom. Žućkasto-zelene semenke sadrže karotenoid (beta karotin, provitamin A), koji je važan za imuni sistem, zdravlje kože i očiju.

Antioksidansi a-tokoferol i y-tokoferol su organski oblici vitamina E, a on je neophodan za dobro zdravlje, pre svega za srce, mišiće, nerve, crvena krvna zrnca, hormone i kožu. Vitamin E neutrališe štetne slobodne radikale, uzročnike kancera, kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti. Dokazano je da ovaj vitamin smanjuje rizik od pojave Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Jede se tako što se preseče na pola, zatim kašičicom izvadi mesnati deo. Plodovi su zreli kada zelena nijansa pređe u žutonarandžastu. Semenke su ukusne, posebno u kombinaciji sa sladoledom ili jogurtom. Afrička dinja se dobro slaže i sa slanim sirevima, krastavcem i paradajzom. Kivano kod nas može da se nabavi u bolje snabdevenim prodavnicama.

VITAMINSKA BOMBA

Sok od kivana okrepljuje organizam, a sprema se tako što se 4 afričke dinje preseku na pola, iz njih se kašičicom izvadi mesnati deo i ispasira u blenderu. Zatim se procedi i tako odvoji od semenki. Budući da je veoma gust, doda se ceo limun i 3 do 4 dl vode. Zasladi se po želji, sa površine skine pena, doda led i spreman je za konzumiranje. Umesto limuna, može da se doda i sok od crnog grožđa, a sve voćne kombinacije čine pravu vitaminsku bombu za organizam.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.