Sezona trešanja je počela, a osim što su slatke, ukusne i osvežavajuće bogate su vitaminima i mineralima, a lekovita svojstva trešanja predstavlju pravu blagodet za vaše zdravlje.
Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu kada je zdravlje i borba protiv opakih bolesti u pitanju. Ovim ukusnim plodovima davao se čitav niz lekovitih svojstava – od leka za giht i artritis do hrane za dobar san.
Naučnici tvrde da ovo voće ima izuzetno antiinfektivno delovanje, može da olakša artritične bolove, a budući da su i izvor antioksidanasa i melantonina mogu da uspore efekte starenja.
Ovu tvrdnju potkrepljuje slučaj žene koja je patila od strašnjih bolova uzrokovanih reumom i koja je osam dana tri puta dnevno pila po čašu soka od trešnje. Nakon toga bolovi su gotovo nestali, a i njeno celokupno zdravstveno stanje se poboljšalo.
Takođe, odlični saveznici u borbi protiv raka, kamena i peska u bešici, brojnih upalnih procesa, bolesti srca, viška kilograma… Takođe, preporučuju se za negu kože lica i vrata, kao i za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti.
Među voćkama zauzimaju treće mesto po snižavanju holesterola u krvi, što ih čini idealnim u borbi pritiv srčanog i moždanog udara. Takođe, zbog svog sastava trešnje pomažu izbacivanje viška vode iz organizma i samim tim se preporučuju osobama koje muče muku s viškom kilograma. Trešnje su i velik izvor bora, što u kombinaciji s kalcijumom i magnezijumom izuzetno utiče na zdravlje vaših kostiju. Takođe, antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i samim tim sprečavaju nastanak karijesa i probleme s desnima, poput paradontoze.
Trešnje su bogate antioksidansima koje nazivamo flavonoidi (posebno antocijanidi i proantocijanidi). Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protivupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, gradivni element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.
Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme delovanja supstanci kao što su elaginska kiselina, koje se u većim količinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo se ta hemijska supstanca smatra snažnim antioksidansom koji sprečava oštećenje DNK ćelije i time umanjuje mogućnosti obolevanja od raka.
Sadrži dosta vitamina A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6 i oko osam miligrama vitamina C. U trešnjama ima i folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Trešnje su bogate antioksidansom antocijaninom, korisnim u borbi protiv problema uobičajenih u srednjim godinama, uključujući giht i artritis.
U narodnoj medicini koriste se skoro svi delovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda.
Poznavaoci tvrde da je 20 trešanja deset puta delotvornije od aspirina. Evo koliko i na koji način da konzumirate ove ukusne plodove i rešite se mnogih boljki.
Protiv reume: Ukoliko patite od reume preporučuje se da tokom osam dana tri puta dnevno pijete po čašu soka od trešnje.
Za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: Tri puta dnevno jesti po 259 grama trešanja. Kisele trešnje brzo deluju protiv lošeg raspoloženja
Za negu kože lica i vrata: Zgrenjčiti zrele trešnje (bolje bele ili žute) i napravite kašu poput pirea. Naneti na lice i vrat i držati 20 minuta. Kožu isprati mlakom vodom.
Protiv kamena i peska u bešici: 2 kašike isitnjenih jezgra trešanja staviti u 100 gr 70% alkohola, flašu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji 10 dana. Uzimati 6 – 10 kapi dnevno razblaženo u malo vode.
Protiv zapaljenja bubrega, bubrežnog kamena i za bolje mokrenje: jednu kašiku peteljki trešanja preliti sa 200 gr vode ili mleka i kuvati 1 do 2 minuta, ostaviti poklopljeno 5 minuta a zatim procediti i piti 3 puta dnevno.
Protiv premorenosti ruku i nigu: ruke i noge masirati trešnjevom rakijom nekoliko puta u toku dana, neizostavno uveče 5 do 7 dana.
Protiv srčanih smetnji: isitniti 25 gr koštiva trešanja i staviti u 80 gr jake komovice da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim piti 5 kapljica tinkture dva puta dnevno.
Trešnje pomažu kod mršavljenja: trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udeo vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.
Treba znati da 100 grama svežih trešanja u proseku sadrži samo 32 kalorije, a od toga je 82 grama vode, 0,2 grama masti, 1 gram belančevina, 16 grama ugljenih hidrata, 12 grama šećera i 2,1 gram vlakana. Slobodno ih možete jesti između obroka ili koristite u voćnim salatama.
Izvor: BKTVnews.com
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!