Lisnate zvezdice – Adilja Hodža
Lisnate zvezdice – zvedice od kiselog testa, posute susamom, kimom i makom.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Lisnate zvezdice – Adilja Hodža
Lisnate zvezdice – zvedice od kiselog testa, posute susamom, kimom i makom.
- 700-800 g brašna
- 1 paketićkvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 350-400 g sitnog sira
- 2 jajeta
- 1 dl ulja
- 100 g margarina
- 1 dl vode
- 2 dl mleka
Za premazivanje:
- 1 jaje
još malo
- susam
- kim
- mak
- U mlakoj vodi dodati kašičicu šećera i rastvoriti kvasac.
- Ostavite desetak minuta da odstoji.
- U kvasac dodajte i mlako mleko, zatim brašno pomešano sa solju, jaja, ulje i na kraju sir. Sve sastojke promešajte i zamesite testo.
- Ostavite testo pokriveno da odstoji otprilike sat vremena na toplom da se udvostruči.
- Nadošlo testo premesite i oklagijom rastanjite.
- Polovinu margarina sitno naseckajte, rastanjeno testo i urolajte, pa opet rastanjite i dodajte preostali margarin.
- Rastanjite testo tebljine 1 cm i vadite modlom zvezdice.
- Rasporedite u nauljen pleh. Premažite jajetom i pospite susamom, kimom i makom. Ostavite da odstoje još desetak minuta i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni da porumene.