Ljubičasti hleb zaludeo svet!

Verovali ili ne, ljubičasti hleb je novi hit u svetu, a pored toga što izgleda zanimljivo, mnogo je zdraviji od svog mnogo starijeg, belog, tvrde stručnjaci.

Profesor Zou Veibiao sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru rešio je da stane na kraj hajki na hleb, i izumeo je ljubičaste veknice.

Naime, on je shvatio da je najveći problem standarnog hleba u glikemijskom indeksu. Naime, hleb sadrži puno prostih šećera, koji jako brzo ulaze u krvotok i brzo dižu šećer u krvi. Pankreas odmah reaguje, luči insulin, pa onda dolazi do naglog pada šećera i – brze gladi.

Dakle, najveći problem hleba nije u kalorijama (zapravo, uopšte nije mnogo kaloričan, na 100 grama ima oko 250 kalorija) nego u glikemijskom indeksu. Razmišljao je profesor kako to da sredi, a da hleb i dalje ima onu mekanu teksturu, divan miris i božanski ukus i smislio je – da ga ofarba u ljubičasto!

On je iz crnog pirinča izdvojio sastojak zvani antocijanin i dodao ga klasičnom hlebu. Na ovaj način vekna dobija ljubičastu boju – ali i, zahvaljujući delovanju ovog jedinjenja, šećer sporije ulazi u krv. Naime, ovakav hleb se vari 20 odsto sporije, a pritom nam donosi i još mnogo pogodnosti za zdravlje.

„Uprkos tome što je poznato da je jak antioksidant, antocijanin se retko koristi kao sastojak u pripremanju hrane“, kaže naučnik, dodajući da je to prava šteta, jer može svaku namirnicu da učini zdravijom. I zanimljivijom jer – realno, da li ste ikada videli ljubičasti hleb?

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Istraži recepte