BKTV news - Ljubičasti hleb zaludeo svet! - print screen
BKTV news - Ljubičasti hleb zaludeo svet! - print screen

Verovali ili ne, ljubičasti hleb je novi hit u svetu, a pored toga što izgleda zanimljivo, mnogo je zdraviji od svog mnogo starijeg, belog, tvrde stručnjaci.

Profesor Zou Veibiao sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru rešio je da stane na kraj hajki na hleb, i izumeo je ljubičaste veknice.

Naime, on je shvatio da je najveći problem standarnog hleba u glikemijskom indeksu. Naime, hleb sadrži puno prostih šećera, koji jako brzo ulaze u krvotok i brzo dižu šećer u krvi. Pankreas odmah reaguje, luči insulin, pa onda dolazi do naglog pada šećera i – brze gladi.

Dakle, najveći problem hleba nije u kalorijama (zapravo, uopšte nije mnogo kaloričan, na 100 grama ima oko 250 kalorija) nego u glikemijskom indeksu. Razmišljao je profesor kako to da sredi, a da hleb i dalje ima onu mekanu teksturu, divan miris i božanski ukus i smislio je – da ga ofarba u ljubičasto!

On je iz crnog pirinča izdvojio sastojak zvani antocijanin i dodao ga klasičnom hlebu. Na ovaj način vekna dobija ljubičastu boju – ali i, zahvaljujući delovanju ovog jedinjenja, šećer sporije ulazi u krv. Naime, ovakav hleb se vari 20 odsto sporije, a pritom nam donosi i još mnogo pogodnosti za zdravlje.

“Uprkos tome što je poznato da je jak antioksidant, antocijanin se retko koristi kao sastojak u pripremanju hrane”, kaže naučnik, dodajući da je to prava šteta, jer može svaku namirnicu da učini zdravijom. I zanimljivijom jer – realno, da li ste ikada videli ljubičasti hleb?

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!