Makarons bez šećera - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Makarons bez šećera - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online

Macaron’s bez sećera – Jadranka Blažić

Macaron’s bez šećera – koristi se stevia, kao zamena za šećer.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Macaron’s bez sećera – Jadranka Blažić

macarons bez secera Jadranka Blazic recepti i kuvar online

Macaron’s bez šećera – koristi se stevia, kao zamena za šećer.

Sastojci za testo

  • 100 ml belanca (~od 3 jajeta)
  • 50 gr prosijanog mlevenog badema
  • stevia (da zameni 150gr secera)
  • vrlo malo soli (bukvalno na vrh minijatutnog noza)

Sastojci za fil

  • 125 gr putera
  • 10 kasika brasna od rogaca
  • mlake flasirane vode ili prokuvane
  • aroma vanile

Priprema sastojaka za testo

  1. Masa za makarons se pravi tako sto se ulupa belance i unutra vec ubacite boju, so i steviu. Kada ste ulupali belanca koja ne treba da budu preterano cvrsta kao za kore za “Spanski vetar”, ubaciti bademe samlevene i prosejane. Spatulom mesati polako da se sjedini belance i bademi. Sto vise mesate dobicete masu koja sve lakse spada sa spatule. Kada masa spada sa spatule lako, to je onda spremno. Napunite fisek sa masom i ako nemate silikonsku podlogu, cedite masu na papiru za pecenje koji vam vec stoji u plehu. Neka ne budu krugovi veci od 3cm. Kada ste ih sve istisnuli udarite par puta pleh o radnu povrsinu da se masa lepo slozi i izbaci vazduh. Ostavite pleh sa makarons da odstoji sat vremena i zatim ga stavite u rernu koja je zagrejana na 150C. Trebalo bi da bude dovoljno 10 minuta, ali vi pogledajte da macarons nisu mekani i da se ne lepe za prst, a i da nisu ni suvi skoz kao puslice. Izvadite iz rerne i ostavite koji minut da se prohladi i odlepi od papira, pa ih premestite na povrsinu gde cete ih filovati.

Priprema fila

  1. Stavite u posudu puter koji je stajao na sobnoj temperaturi, uspite brasno od rogaca i aromu vanile, pa polako dolivajte mlake vode i mesajte sa penaricom, jer ona ce dati najfiniju teksturu. Kada ste dobili gustinu kao kada je cokolada omeksala u toplom vazduhu, uspite je u fisek i filujte polovine od makarons, a drugom polovinom poklopite. Tako spremljene odlozite ih u kutiju sa poklopcem i drzite u frizideru.
Ostatak fila (ako ga ostane), mozete ga usuti u modlice za praline i staviti u frizideru da se stegne.