Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 6

Macarons – sama izrada nije toliko komplikovana koliko se priča. Čak mogu da kažem da su vrlo jednostavni za izradu, a još ako se peku u silikonskoj modli, onda nema bojazni da neće uspeti.

Pekla sam ih na papiru za pečenje i oblikovala rukom, tačnije, prstom (smesu nisam sipala u odgovarajuću kesu, tako su prsti morali biti glavni alat za oblikovanje).

Телећи котлет „Орлов“ | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Najbolji recept meseca – Recepti & Kuvar online

Ono što može biti problem (mada ne mora) jeste bademovo brašno.

Koristila sam bademe u listićima. Prvo sam ih malo prosušila na ringli, izmrvila prstima, pa onda samlela štapnim mikserom uz dodatak šećera u prahu i malo mlevenog keksa (nisam imala dovoljno badema).

Pa da krenemo sa sastojcima za macarons-e. Odlučila sam se za najmanju moguću meru. Inače, ima raznih recepata za pripremu macarons-a. Ja sam se odlučila za najjednostavniji.

macarons-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-10
Macarons – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

macarons-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-12 macarons-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-05

Macarons – Kristina Gašpar

macarons Kristina Gaspar recepti i kuvar online 011

Macarons – mogu da kažem da su vrlo jednostavni za izradu, a još ako se peku u silikonskoj modli, onda nema bojazni da neće uspeti.

 • 1 komad belance (tačnije 35 g)
 • 25 g kristal šećera (možete kombinovati sa vanilin šećerom)
 • 45 g bademovog brasna (u mom slučaju je u ovu količinu ušlo i 10mlevenog keksa)
 • 60 g šećera u prahu
 • jestive boje (po potrebi, u prahu ili u gelu)
 1. Belance mutiti, pa kada zapeni postepeno dodavati kristal šećer i miksati na najmanjoj brzini. Možete mutiti mikserom ili mutilicom. Ja sam koristila mutilicu s obzirom da je u pitanju vrlo mala količina.
 2. Stručnjaci kažu da je važno da se smesa ne premuti (mada sam negde čitala da to i nije toliko bitno).
 3. Belance i šećer sam blago umutila.
 4. Smesa se slivala sa mutilice lagano, u neprekidnom mlazu. U belance treba dodati boju i umutiti je.
 5. Sada treba dodati bademovo brašno koje ste prethodno sjednili sa šećerom u prahu i prosejali (ukupno 100 g ili koji gram više).
 6. Sve lepo sjediti špatulom. Mešati polako. Mešanje je od presudnog značaja (tako kažu stručnjaci). Ako ste nedovoljno izmešali smesu ili ste je premešali, nećete dobiti prave macaronse (šta god to značilo).
 7. Idealno izmešana smesa curi u neprekidnom mlazu sa špatule i ne ostavlja trag kada dođe u dodir sa preostalom smesom – sjedinjuje se sa njom.
 8. Treba koristiti poslastičarsku kesu sa ravnim nastavkom prečnika oko 1 cm. Istiskujte „puslice“ na papir sa razmakom od 2-3 cm.
 9. Potrudite se da sve „puslice“ budu iste veliučine ili prethodno nacrtajte krugove.
 10. Udarite plehom nekoliko puta u radnu površinu kako bi iz macaronsa izašao vazduh.
 11. Potom sledi faza sušenja macarons-a na vazduhu. Treba ih sušiti oko sat vremena. A da li suvi, proverićete dodirom. Ako se macaronsi ne lepe za prst, možete ih peći (na njima ostaje udubljenje od prsta).
 12. Pecite ih u zagrejanoj rerni 13-15 minuta na 130-140 stepeni (u zavisnosti od jačine vaše rerne). Tokom pečenja, otvarajte rernu nekoliko puta kako bi vlaga izašla napolje i kako biste proverili da li su macarons-i pečeni.
 13. A da li su pečeni, proverićete ponovo dodirom – ako se prilikom dodira unutrašnjojst ne mrda, oni su gotovi.
 14. U suprotnom ih treba peći još koji minut.
 15. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade, a onda ih skinite sa papira (budite pažljivi ako se malo zalepe za papir).
 16. I to je sve. Macaronsi su sada spremni za filovanje.
Možete ih spajati ganaš kremama u koje ćete dodati ukuse po želji. Kada je reč o izboru fila, slobodno pustite mašti na volju.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!