Majkine tigajnce – Dijana Ademović

14

Majkine tigajnce – Dijana Ademović

Majkine tigajnce – tigajnce, starinski ustipci sa Kosova…

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Majkine tigajnce – Dijana Ademović

Majkine tigajnce – tigajnce, starinski ustipci sa Kosova…

Testo

  • 1 kg brasna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kocka secera
  • 1 kasicica soli
  • 2 jajeta
  • ml oko 650-700vode
  1. Kvasac razmutiti u malo tople vode,dodati kocku secera,posuti prstohvatom brasna i ostaviti da se podigne.
  2. Brasno prosejati,dodati mu punu kasicicu soli,kasiku secera i dva jajeta ovlas umucena viljuskom.
  3. Staviti jaja u brasno,a zatim postupno dolivajuci toplu vodu,varjacom umesiti zitko testo.Kolicinu vode cete morati proceniti sami,zavisi i od vrste brasna,svako razlicito“pije“ vodu,ali je bitno da testo bude sto mekanije.
  4. Varjacom energicno ulupati testo,da se pojave klobuci,a zatim ga ostaviti da miruje bar 45 minuta.
  5. Ulje dobro ugrejati,pa kasikom zahvatati gomilice testa i spustati u tiganj.Prziti ih po par minuta sa obe strane,da dobiju zlatnu boju.
Tigajnce se u mom kraju najcesce sluze uz cuveni sarski sir i kiselo mleko, a divno uz njih ide i slatko…