Majkine tigajnce – Dijana Ademović
Majkine tigajnce – tigajnce, starinski ustipci sa Kosova…
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Majkine tigajnce – Dijana Ademović
Majkine tigajnce – tigajnce, starinski ustipci sa Kosova…
Testo
- 1 kg brasna
- 1 kocka kvasca
- 1 kocka secera
- 1 kasicica soli
- 2 jajeta
- ml oko 650-700vode
- Kvasac razmutiti u malo tople vode,dodati kocku secera,posuti prstohvatom brasna i ostaviti da se podigne.
- Brasno prosejati,dodati mu punu kasicicu soli,kasiku secera i dva jajeta ovlas umucena viljuskom.
- Staviti jaja u brasno,a zatim postupno dolivajuci toplu vodu,varjacom umesiti zitko testo.Kolicinu vode cete morati proceniti sami,zavisi i od vrste brasna,svako razlicito”pije” vodu,ali je bitno da testo bude sto mekanije.
- Varjacom energicno ulupati testo,da se pojave klobuci,a zatim ga ostaviti da miruje bar 45 minuta.
- Ulje dobro ugrejati,pa kasikom zahvatati gomilice testa i spustati u tiganj.Prziti ih po par minuta sa obe strane,da dobiju zlatnu boju.
Tigajnce se u mom kraju najcesce sluze uz cuveni sarski sir i kiselo mleko, a divno uz njih ide i slatko…