Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Majonez nekada se koristio samo za voldorf salate danas je ukus koji povezuje sve

Da li ste znali?

0

Majonez je jedan od najraširenijih umaka na svetu i jedna od onih namirnica koju uvek držimo u frižideru. Ili ga volimo ili ne. Mnoga jela bez njega nisu ista. Kobasice, vrući krompirići, sendvič sa praškom šunkom, mimoza ili ruska salata ne mogu se zamisliti bez kremastog majoneza. Sigurni smo da pravi gurmani nemaju dilemu koji je njihov omiljeni majonez ali verovatno da ove činjenice mnogi ne znaju.

Majonez nekada se koristio samo za voldorf salate danas je ukus koji povezuje sve
Majonez nekada se koristio samo za voldorf salate danas je ukus koji povezuje sve

Majonez je bio dodatak dostupan samo imućnijima

U Americi se majonez koristio kao preliv samo za Voldorf salate, a tek kasnije majonez postaje začin za široke narodne mase.

Majonez – abeceda za sve ostale sosove

Majonez je jedan od najbitnijih sosova u klasičnoj francuskoj kuhinji, tako da je osnova za mnoge ostale sosove i prelive za salate.

Španija kolevka majoneza

Izvori kažu da je majonez stvoren u gradu Mahon pokrajina Menorca u Španiji a potom je zajedno sa receptom, stigao u Francusku.

Francuski naziv

Naziv majonez proizlazi iz vrlo stare francuske reči Moyeu, što znači žumance jajeta.

Majonez na gastronomskoj mapi sveta

Čile je treći najveći potrošač majoneza po glavi stanovnika i prvi u Latinskoj Americi. U evropskim zemljama, naročito u Belgiji i Holandiji, majonez se često poslužuje sa pomfritom ili čipsom. Zanimljivo je da se majonez u Japanu često stavlja na picu, a da ga često koriste za kuvanje, gde može zameniti maslac ili ulje i za prženje povrća ili mesa.

Ako ste od onih ljubitelja majoneza koji vole klasiku verovatno da niste ni razmišljali o ovakvoj upotrebi vašeg omiljenog dodatka jelima. Mi ćemo podeliti sa vama neke stare recepte, ali na nov način.

Predlog recepta:

Majonez nekada se koristio samo za voldorf salate danas je ukus koji povezuje sve
Pita od paradajza

Pita od paradajza

U pitanju je slana pita, puna svežeg paradajza i bosiljka koji zajedno sa Dijamant majonezom i sirom čine fuziju ukusa. Sveža jaja iz Dijamant majoneza sjedinjuju sve sastojke.

Napravite prhko testo za klasičan tart i prvo ga ispecite 8-10 min dok ne dobije lepu svetlo braon boju

  • ½ šolje seckanog crnog ili crvenog luka
  • 3-4 paradajza.Paradajz presecite na pola i grubo iscedite višak tečnosti, a zatim ga isecite na kockice
  • ½ kašičice soli
  • ¼ šolje seckanog svežeg bosiljka
  • 190ml Dijamant majoneza
  • 2 šolje rendanog sira npr Mozzarelle
  • 1 kašičica Tabasko sosa po želji
  • Malo bibera

Kad ispečenu koru prvo stavite seckan luk, zatim paradajz i bosiljak kao i so. Majonez i sir (po želji tabasko) i biber sjedinite i izmešajte i stavite na paradajz.

Majonez nekada se koristio samo za voldorf salate danas je ukus koji povezuje sve
Drugačija krompir salata

Drugačija krompir salata koja će vas naterati da budete ljubitelj krompir salate jer u sebi sadrži neodoljivDijamant majonez.

Sastojci:

  • 700g krompira
  • 300g slanine
  • 190g Dijamant majoneza
  • 1 kašika dižon senfa
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 1 crveni luk
  • ½ zelene paprika

Priprema:

  • Skuvajte krompir i ocedite ga.
  • Slaninu prepecite tako da postane hrskava.
  • Ostale sastojke iseckajte i stavite ih sve zajedno u činiju.
  • Pripremite dressing od majoneza, senfa, šećera i soli i sjedinite ga sa ostalim sastojcima.

Saopštenje: Dijamant

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.