Makarone na srpski način – Sandra Stojiljković Cvetković
Makarone na srpski način – izuzetno kalorično jelo, odlično za ručak u hladnim, zimskim danima uz čašu vina i neku lepu salatu.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Makarone na srpski način – Sandra Stojiljković Cvetković
- 300 g makarona (spirale ili grkljančići)
- 200- 250 g sitno seckanih čvaraka
- 2 kašike kečapa
- 2 kašike margarina za mazanje
- 1 dl belog vina
- 100- 150 g kačkavalja
- po želji soli
- po ukusu bibera (suvog biljnog začina, mlevene začinske paprike, bosiljka.)
- Margarin otopiti na umerenoj vatri, a zatim mu dodati sitno seckane čvarke, zaliti ih vinom i pustiti da malo prokrčkaju (dok vino ne ispari) uz povremeno mešanje.
- Zatim dodati kečap i malo aleve paprike (koji su prethodno razmućeni u malo tople vode ili supe od kocke).
- Makarone skuvati na uobičajen način, ocediti ih i rasporediti u podmazanu vatrostalnu posudu. Preliti ih pripremljenim sosom od čvaraka, posuti rendanim kačkavaljem i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni oko 20- 25 minuta- tek da se kačkavalj lepo otopi. Jelo služiti toplo uz sezonsku salatu i prilog po želji.