Makovnjača – Suzana Mitić
Makovnjača – mirisna i mekana. Prosto mami…
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Makovnjača – Suzana Mitić
Mirisna i mekana.Prosto mami…
Sastojci za testo
- 2 jaja
- 4 dl mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 100 gr secera
- prstohvat soli
- 1 kora od limuna izrendana
- 150 gr iseckanog margarina
- 700 gr brasna
Sastojci za fil
- 250 gr samlevenog maka
- 2 dl vrelog mleka
- 2 kasike secera
- 40 gr suvog grozdja
- 1 jaje
Za premazivanje
- 2 kasike limunovog soka
- 2 kasike vode
- 1 kasika secera
- Zamesiti testo od svih sastojaka. Testo treba da bude glatko. Odmah podelite na tri loptice.
- Vrelim mlekom preliti mak i ostaviti da se prohladi. Dodati mu jaje, šećer i suvo grožđe.
- Svaku koru oklagijom razviti u četvrtastu koru i premazati je 1/3 fila.
- Postupak ponoviti i sa preostalim korama.
- Ostavite ih 45 minuta da narastaju. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C dok ne porumene. Gotovu makovnjaču premazati sa limunovim sokom, šećerom i malo vode.
- Ostaviti da se ohladi i seći po želji.
Sok od limuna,malo secera i malo vode razmutiti cetkom i premazati pecenu strudlu.Kora je vrlo tanka i mekana i ima ukus limuna.
Prijatno.
Prijatno.