Maline u službi zdravlja - Pixabay
Maline u službi zdravlja - Pixabay

Maline, po čijem je uzgoju Srbija naročito poznata, izuzetno je lekovita voće koja sve više nalazi svoje mesto u medicini, ali i u kozmetologiji. Ne samo da jača imunitet, normalizuje krvnu sliku, povoljno deluje na kalipare i vene, već poboljšava koncentraciju i pomaže u gubitku kilograma.

Bogate vitaminima i mineralima, maline su najzdravije bobičasto voće. Osim što uspešno skidaju povišenu temperaturu, ove sićušne sočne i mirisne voćkice podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

PROČITAJ: MALINE – TOP 5 NAJPOPULARNIJIH RECEPATA SA MALINAMA

U kozmetici se posebno preporučuju za negu masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja, koriste se za pripremu maski za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Bogate vitaminom C i elaginskom kiselinom, maline obezbeđuju hemijski i mehanički piling, a služe i kao sredstvo za izbeljivanje tena.

Maline u službi zdravlja - Pixabay
Maline u službi zdravlja – Pixabay

Izgnječeni, sveži plodovi koriste se i za okrepljujuću masažu tela. Tom prilikom, semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije epiderma, dok kašasta voćna smesa regeneriše i hrani kožu. Istovremeno, prijatan miris ovog voća deluju smirujuće na ceo organizam i otklanja nervozu.

Izvor: BKTVNews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!