Mango u bebinoj ishrani

505

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

Kada uvesti mango?

Mango je zdrav za vašu bebu, ali iako neki pedijatri daju zeleno svetlo za uvođenje ovog voća već sa 6meseci, većina se ipak slaže da sa njegovim uvođenjem treba sačekati do 8. meseca, kada počinjemo da uvodimo i citruse zbog mogućih alergijskih reakcija.

Kako odabrati odgovarajući plod i kako ga skladištiti?

Mango ne spada u voće koje se prska i koje je zagađeno pesticidima, pa samim tim izbor kuopvine organskog je na vama, ali nije obavezan niti neophodan.

Mango u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Mango u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Prilikom odabira ploda, on treba da bude mekan kada ga stisnete, ali ne toliko da vam ostane trag od prstiju. Mango je obično crvenkasto narandžaste boje ili zlatno žute sa primesama narandžaste. Izbegavajte one plodove koji imaju tragove nagnječenja. Nije ga neophodno držati u frižideru ali se preporučuje da se kupuje dan za dan.

Zašto je mango dobar za vašu bebu?

Mango je prepun vitamina A i sadrži visok nivo karotenoida kao I skoro svako drugo voće. Za karetenoide kažu da smanjuje rizik od raka kao i srčanih oboljenja, ali da ne idemo toliko daleko, podpomaže jačanju organizma i kod obične prehlade.

Mango sadrži malo kalorija i masti, ali ima visok procenat vlakana koji potpomažu varenje vaše bebe. Takođe, mango sadrži vitamin C I B, kao i gvožđe, potassium i protein koji su potrebni vašoj bebi za rast. U manjoj količini sadrži i vitamin K I E, magnezijum i kalcijum.

Alergije?

Mango spada u tropsko voće, pa samim tim nosi rizike kao i većina drugog tropskog voća. Nije poznato da mango može da izazove alergije koje mogu da ugroze život vašeg deteta, već alergije koje se uglavnom mogu javiti, su one koje izazivaju promene na koži poput osipa.

Ukoliko je dete alergično na mango, ono će imati reakciju i na sam dodir kore manga ili na kupke koje sadrže mango.

Sam sadržaj voća neće izazvati nikakvu reakciju, jer ne sadrži alergente, ali ukoliko se desi da niste dobro oljuštili mango, može doći do reakcije unutar usne duplje deteta ili oko usta, pa čak i oko guze tokom izbacivanja stolice.

Kako se Mango priprema za bebu?

Kada bebi uvodite mango, nema potrebe da ga kuvate ili parite ukoliko je zreo. Međutim, ukoliko ste rešili da mango ipak uvedete bebi pre navršenog 8. meseca, možete ga kratko kuvati na pari kako bi omekšao.

Sa čim Mango može da se meša?

Mango odlično ide sa sledećim:

  • Avokadom
  • Bananom
  • Borovnicama
  • Breskvama
  • Dinjom
  • Slatkim crvenim krompirom
  • Piletinom
  • Svinjetinom
  • Jogurtom

Ana Vuletić

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Jelovnik za bebe, kliknite na link: JELOVNIK ZA BEBE.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy