Manifestacija "Muzeji za 10" i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu - Narodni muzej Zrenjanin
Manifestacija "Muzeji za 10" i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu - Narodni muzej Zrenjanin

U periodu od 14. do 20. maja u Zrenjaninu je održana manifestacija “Muzeji za 10” u okviru koje je obeležena i Evropska noć muzeja (subota, 19. maj).

Tokom manifestacije „Muzeji za 10“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin je mogla da se vidi izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“, dok je u Malom salonu 16. maja otvorena izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969“. Stalna postavka muzeja od 14. maja obogaćena je kamernom izložbom „Ugnezdi se“.

U Evropskoj noći muzeja, pre svega treba napomenuti da je svečano otvoren renovirani atrijum Narodnog muzeja Zrenjanin čiju adaptaciju je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta „Gradovi u fokusu“. Što se programa tiče, pored navedenih izložbi publika je mogla da vidi i postavku dozidnica „Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa”, a svečano je otkriven i predstavljan „Portret Mihajla Pupina“ Uroša Predića koji je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Idvoru, ali je predat našem muzeju na čuvanje i postao je deo stalne postavke Likovne zbirke. Realizovano je pet radionica: mozaičko veče „Igrice i slagalice“, nagradna igra u stalnoj postavci „Posetilac-detektiv“, Radionica slikanja i vajanja, Radionica izrade „ljigavaca“ knjižare Birooprema i Škole crtanja i slikanja za decu i odrasle, kao i nagradni kviz „Zagonetna ličnost“. U Evropskoj noći muzeja, u atrijumu, nastupili su hor Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina, učenici Muzičke škole „Josif Marinković” Zrenjanin i Mešoviti hor Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski”. Program u atrijumu završen je projekcijom etnološkog filma “Učiteljica Ajavaska”.

Manifestacija "Muzeji za 10" i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu - Narodni muzej Zrenjanin
Manifestacija “Muzeji za 10” i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu – Narodni muzej Zrenjanin

Ukupan broj posetilaca Narodnog muzeja Zrenjanin tokom manifestacije „Muzeji za 10“ dostigao je broj od 3.699, dok je samo u Evropskoj noći muzeja bilo 2.967 posetilaca.

Zrenjaninska noć muzeja je održana dvanaesti put, a ovog puta programi su se odvijali  i u Savremenoj galeriji Zrenjanin, Kulturnom centru Zrenjanina, Istorijskom arhivu Zrenjanin, Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”, Zrenjaninskoj biskupiji, a i u Lazarevu je obeležena Noć muzeja.

Ukupan broj posetilaca Zrenjaninske noći muzeja iznosi preko 5.000!

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!