Marcipan bombonjere – Kristina Gašpar

0
289
Marcipan bombonjere - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Marcipan bombonjere - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Marcipan bombonjere – Kristina Gašpar

Marcipan bombonjere – ove kolačiće pripremala sam za Novu godinu, ali možete ih pripremati i za druge prilike.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Marcipan bombonjere – Kristina Gašpar

  • 100 g šećera
  • 1 dl vode
  • 10 g burbon vanila šećera
  • 100 g margarina
  • 250 g mlevenih oraha
  • 50-70 g mlevenog keksa
  • 200 g marcipana
  • Glazura:
  • 200 g čokolade
  • 1 dl vode
  • 50 g margarina
  • Dekoracija:
  • čokoladne mrvice po potrebi
  1. Prokuvati šećer i vodu, potom dodati orahe, margarin i vanilin šećer, pa mešati dok se margarin ne otopi.
  2. U hladnu smesu umešati keks (količina kekša zavisi od toga koliko su orasi suvi, dodajte ga postepeno).
  3. Kada se smesa ohladi i stgne, oblikujte pravougaonike kao na fotografiji, dimenzija 1*3 cm.
  4. Na smesu od oraha i keksa, stavite komad marcipana, istog oblika kao podloga, ali nešto manjih dimenzija.
  5. Ja sam koristila marcipan koji je na fotografiji, a svakako možete koristiti i običan.
  6. Kako biste lakše dobili oblik kao na fotografiji, prvo oblikujte kuglicu, uvaljajte je u kakao, od nje napravite rolnicu, malo je pritisnite odozgo, pa je popreko presecite na pola.
  7. Kolačiće stavite u frižider da se dobro stegnu,a potom ih umačite u čokoladnu glazuru i po želji pospite komadićima čokolade.
  8. Glazuru pripremize tako što ćete vodu i čokoladu topiti na niskoj temperaturi uz povremeno mešanje. Kada smesa postane glatka i homogena, sklonite sa ringle i dodajte margarin. Mešajte dok se on ne otopi. Mešanjem ćete prohladiti glazuru.
  9. U spremnu glazuru umačite kolačiće-zabodite ih na što manju viljušku sa donje strane, umočite u čokoladu, malo protresite kada izvadite kako bi se višak čokolade ocedio i ređajte na tacnicu.
  10. Ako kolačiće posipate čokoladnim mrvicama, uradite to odmah kako bi se mrvice zalepile dok se čokolada ne stegne.
  11. Od ove količine ćete dobiti 40 kolačića.