Marinirani sveži losos – Veselin Ilić

Tradicionalni nordijski recept za marinirani sveži losos

0

Marinirani sveži losos – ovaj recept je zamena za sveži dimljeni losos koji se moze naći u prodavnicama. Poseduje drugačiji ukus i teksturu, i intenzivnijeg je ukusa. Predstavlja tradicionalni nordijski recept koji se pravio dugi niz godina.

Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
Marinirani sveži losos – Veselin Ilić
Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
Štampanje

Marinirani sveži losos

Ovaj recept je zamena za sveži dimljeni losos koji se moze naći u prodavnicama. Poseduje drugačiji ukus i teksturu, i intenzivnijeg je ukusa. Predstavlja tradicionalni nordijski recept koji se pravio dugi niz godina.

Obrok Doručak, Predjelo, Večera
Kuhinja Nordijska
Vreme pripreme 1 hour
Ukupno vreme 1 hour
Broj osoba 20
Autor Veselin Ilic

Sastojci

  • 10 kašika Himalajska so ili neka druga krupnijeg zrna
  • 5 kašika Demerera secer
  • 2 kašike koriander grubo izmrvljen
  • 2 kašike biber u zrnu grubo izmrvljen
  • 1 kora limuna orendana
  • 1 kora limete orendana
  • 1/2 casica rakije medovace Ili neki drugi liker
  • 1.5 kg Losos filet od stomaka
  • 1 solja mirodjije sveza
  • 1 komad limet iseckan na tanke i široke delove

Uputstvo za pripremu

  1. Kupiti i očistiti što svežijeg lososa.

    Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
  2. Izfiletirati 1.5 kg, dva približno jednaka parčeta.

    Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
  3. Umiksati 10 kašika himalajske soli, 5 kašika demerera šećera, 2 kašike mrvljenog korijandera, 2 kašike mrvljenog bibera, narendanu koru od limuna i limete.

    Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
  4. Filete premazati medovačom sa svih strana.

    Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
  5. Razviti lepljivu foliju i na foliju posuti jednu ćetvrtinu mešavine, staviti prvi filet, i opet posuti jednu četvrtinu mešavine tako da filet bude u mešavini skroz uvaljan. Staviti svežu mirođiju preko cele površine prvog fileta i poredjati limetu preko mirođije.

    Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
  6. Uvaljati drugi filet u jednu četvrtinu mešavine sa jedne strane. staviti uvaljanu stranu na mirođiju i limetu koja je naređana na prvom filetu. Tako da mirođija i parčići limete budu u sendviču između dva fileta. Posuti preostalu jednu četvtinu mešavine na vrh drugog fileta.

    Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
  7. Obmotati čvrsto samolepljivom folijom tako dobijeni sendvič od fileta. Umotati dalje u aluminijumsku foliju i izbušiti sa tri do četiri rupe sa obe strane nožem, da bi tečnost mogla da izlazi koja će se ocediti iz ribe.

    Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
  8. Staviti u pleh ili drugi sud u koji će se tečnost cediti, pleh u frižider, a preko nešto teško kako bi se fileti dobro sabili odozgo.

  9. Svakih 12 sati ocediti vodu, i okrenuti filete na drugu stranu, i vratiti opterećenje na njih.

  10. Posle 48 sati, razmotati folije, očistiti filete od mešavine i mirođije što bolje.

    Seći na tanke komade manje od 5 milimetara debljine po mogućstvu.

    Marinirani sveži losos - Veselin Ilić

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.