Marinirani sveži losos – ovaj recept je zamena za sveži dimljeni losos koji se moze naći u prodavnicama. Poseduje drugačiji ukus i teksturu, i intenzivnijeg je ukusa. Predstavlja tradicionalni nordijski recept koji se pravio dugi niz godina.
Marinirani sveži losos
Ovaj recept je zamena za sveži dimljeni losos koji se moze naći u prodavnicama. Poseduje drugačiji ukus i teksturu, i intenzivnijeg je ukusa. Predstavlja tradicionalni nordijski recept koji se pravio dugi niz godina.
- 10 kašika Himalajska so (ili neka druga krupnijeg zrna)
- 5 kašika Demerera secer
- 2 kašike koriander (grubo izmrvljen)
- 2 kašike biber u zrnu (grubo izmrvljen)
- 1 kora limuna (orendana)
- 1 kora limete (orendana)
- 1/2 casica rakije medovace (Ili neki drugi liker)
- 1.5 kg Losos filet (od stomaka)
- 1 solja mirodjije (sveza)
- 1 komad limet (iseckan na tanke i široke delove)
Kupiti i očistiti što svežijeg lososa.
Izfiletirati 1.5 kg, dva približno jednaka parčeta.
Umiksati 10 kašika himalajske soli, 5 kašika demerera šećera, 2 kašike mrvljenog korijandera, 2 kašike mrvljenog bibera, narendanu koru od limuna i limete.
Filete premazati medovačom sa svih strana.
Razviti lepljivu foliju i na foliju posuti jednu ćetvrtinu mešavine, staviti prvi filet, i opet posuti jednu četvrtinu mešavine tako da filet bude u mešavini skroz uvaljan. Staviti svežu mirođiju preko cele površine prvog fileta i poredjati limetu preko mirođije.
Uvaljati drugi filet u jednu četvrtinu mešavine sa jedne strane. staviti uvaljanu stranu na mirođiju i limetu koja je naređana na prvom filetu. Tako da mirođija i parčići limete budu u sendviču između dva fileta. Posuti preostalu jednu četvtinu mešavine na vrh drugog fileta.
Obmotati čvrsto samolepljivom folijom tako dobijeni sendvič od fileta. Umotati dalje u aluminijumsku foliju i izbušiti sa tri do četiri rupe sa obe strane nožem, da bi tečnost mogla da izlazi koja će se ocediti iz ribe.
Staviti u pleh ili drugi sud u koji će se tečnost cediti, pleh u frižider, a preko nešto teško kako bi se fileti dobro sabili odozgo.
Svakih 12 sati ocediti vodu, i okrenuti filete na drugu stranu, i vratiti opterećenje na njih.
Posle 48 sati, razmotati folije, očistiti filete od mešavine i mirođije što bolje.
Seći na tanke komade manje od 5 milimetara debljine po mogućstvu.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!