Marinirani sveži losos – Veselin Ilić

Marinirani sveži losos – ovaj recept je zamena za sveži dimljeni losos koji se moze naći u prodavnicama. Poseduje drugačiji ukus i teksturu, i intenzivnijeg je ukusa. Predstavlja tradicionalni nordijski recept koji se pravio dugi niz godina.

Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
Marinirani sveži losos – Veselin Ilić

Marinirani sveži losos

Ovaj recept je zamena za sveži dimljeni losos koji se moze naći u prodavnicama. Poseduje drugačiji ukus i teksturu, i intenzivnijeg je ukusa. Predstavlja tradicionalni nordijski recept koji se pravio dugi niz godina.

  • 10 kašika Himalajska so (ili neka druga krupnijeg zrna)
  • 5 kašika Demerera secer
  • 2 kašike koriander (grubo izmrvljen)
  • 2 kašike biber u zrnu (grubo izmrvljen)
  • 1 kora limuna (orendana)
  • 1 kora limete (orendana)
  • 1/2 casica rakije medovace (Ili neki drugi liker)
  • 1.5 kg Losos filet (od stomaka)
  • 1 solja mirodjije (sveza)
  • 1 komad limet (iseckan na tanke i široke delove)
  1. Kupiti i očistiti što svežijeg lososa.

  2. Izfiletirati 1.5 kg, dva približno jednaka parčeta.

  3. Umiksati 10 kašika himalajske soli, 5 kašika demerera šećera, 2 kašike mrvljenog korijandera, 2 kašike mrvljenog bibera, narendanu koru od limuna i limete.

  4. Filete premazati medovačom sa svih strana.

  5. Razviti lepljivu foliju i na foliju posuti jednu ćetvrtinu mešavine, staviti prvi filet, i opet posuti jednu četvrtinu mešavine tako da filet bude u mešavini skroz uvaljan. Staviti svežu mirođiju preko cele površine prvog fileta i poredjati limetu preko mirođije.

  6. Uvaljati drugi filet u jednu četvrtinu mešavine sa jedne strane. staviti uvaljanu stranu na mirođiju i limetu koja je naređana na prvom filetu. Tako da mirođija i parčići limete budu u sendviču između dva fileta. Posuti preostalu jednu četvtinu mešavine na vrh drugog fileta.

  7. Obmotati čvrsto samolepljivom folijom tako dobijeni sendvič od fileta. Umotati dalje u aluminijumsku foliju i izbušiti sa tri do četiri rupe sa obe strane nožem, da bi tečnost mogla da izlazi koja će se ocediti iz ribe.

  8. Staviti u pleh ili drugi sud u koji će se tečnost cediti, pleh u frižider, a preko nešto teško kako bi se fileti dobro sabili odozgo.

  9. Svakih 12 sati ocediti vodu, i okrenuti filete na drugu stranu, i vratiti opterećenje na njih.

  10. Posle 48 sati, razmotati folije, očistiti filete od mešavine i mirođije što bolje.

    Seći na tanke komade manje od 5 milimetara debljine po mogućstvu.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Marinirani sveži losos – Veselin Ilić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.