Marinirani sveži losos – Veselin Ilić

Tradicionalni nordijski recept za marinirani sveži losos

59

Marinirani sveži losos – ovaj recept je zamena za sveži dimljeni losos koji se moze naći u prodavnicama. Poseduje drugačiji ukus i teksturu, i intenzivnijeg je ukusa. Predstavlja tradicionalni nordijski recept koji se pravio dugi niz godina.

Marinirani sveži losos - Veselin Ilić
Marinirani sveži losos – Veselin Ilić

Marinirani sveži losos

Ovaj recept je zamena za sveži dimljeni losos koji se moze naći u prodavnicama. Poseduje drugačiji ukus i teksturu, i intenzivnijeg je ukusa. Predstavlja tradicionalni nordijski recept koji se pravio dugi niz godina.

  • 10 kašika Himalajska so (ili neka druga krupnijeg zrna)
  • 5 kašika Demerera secer
  • 2 kašike koriander (grubo izmrvljen)
  • 2 kašike biber u zrnu (grubo izmrvljen)
  • 1 kora limuna (orendana)
  • 1 kora limete (orendana)
  • 1/2 casica rakije medovace (Ili neki drugi liker)
  • 1.5 kg Losos filet (od stomaka)
  • 1 solja mirodjije (sveza)
  • 1 komad limet (iseckan na tanke i široke delove)
  1. Kupiti i očistiti što svežijeg lososa.

  2. Izfiletirati 1.5 kg, dva približno jednaka parčeta.

  3. Umiksati 10 kašika himalajske soli, 5 kašika demerera šećera, 2 kašike mrvljenog korijandera, 2 kašike mrvljenog bibera, narendanu koru od limuna i limete.

  4. Filete premazati medovačom sa svih strana.

  5. Razviti lepljivu foliju i na foliju posuti jednu ćetvrtinu mešavine, staviti prvi filet, i opet posuti jednu četvrtinu mešavine tako da filet bude u mešavini skroz uvaljan. Staviti svežu mirođiju preko cele površine prvog fileta i poredjati limetu preko mirođije.

  6. Uvaljati drugi filet u jednu četvrtinu mešavine sa jedne strane. staviti uvaljanu stranu na mirođiju i limetu koja je naređana na prvom filetu. Tako da mirođija i parčići limete budu u sendviču između dva fileta. Posuti preostalu jednu četvtinu mešavine na vrh drugog fileta.

  7. Obmotati čvrsto samolepljivom folijom tako dobijeni sendvič od fileta. Umotati dalje u aluminijumsku foliju i izbušiti sa tri do četiri rupe sa obe strane nožem, da bi tečnost mogla da izlazi koja će se ocediti iz ribe.

  8. Staviti u pleh ili drugi sud u koji će se tečnost cediti, pleh u frižider, a preko nešto teško kako bi se fileti dobro sabili odozgo.

  9. Svakih 12 sati ocediti vodu, i okrenuti filete na drugu stranu, i vratiti opterećenje na njih.

  10. Posle 48 sati, razmotati folije, očistiti filete od mešavine i mirođije što bolje.

    Seći na tanke komade manje od 5 milimetara debljine po mogućstvu.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!