Matilovac salata – Kristina Gašpar
Matilovac salata – matovilac je iz porodice valerijane-odoljena. Vrlo je popularan u evropskim zemljama, a u Francuskoj često pripremaju salatu od matovilca i sočiva. Što su listovi matovilca manji, to su bolji za salatu.
Na našim prostorima nije toliko zastupljen u ishrani.
Do sada nisam naišla na matovilac koji je proizveden u našoj zemlji, uglavnom je u pitanju uvoz iz Italije.
Salatu možete pripremati od čistog matilovca uz dodatak ulja, soli i sirćeta ili limunovog soka, ali ga možete iskombinovati i sa drugim sastojcima. Matilovac je lagan, tako da jedna šaka nema više od 10-tak grama.
Evo kako sam ga ja iskombinovala ;).
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Matilovac salata – Kristina Gašpar
- 100 g rendane zelene jabuke
- 50 g rendanog korena celera
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 1 kašičica limunovog soka
- 1/2 maslinovog ulja (ili nekog drugog po izboru)
- 1 šaka matilovca
- Izmešajte rendanu jabuku i celer, dodajte so, biber, ulje i limunov sok, promešajte, pa dodajte opran matilovac.
- Salatu pripremajte neposredno pre upotrebe.