Matilovac salata – Kristina Gašpar

98

Matilovac salata – Kristina Gašpar

Matilovac salata – matovilac je iz porodice valerijane-odoljena. Vrlo je popularan u evropskim zemljama, a u Francuskoj često pripremaju salatu od matovilca i sočiva. Što su listovi matovilca manji, to su bolji za salatu.

Na našim prostorima nije toliko zastupljen u ishrani.

Do sada nisam naišla na matovilac koji je proizveden u našoj zemlji, uglavnom je u pitanju uvoz iz Italije.

Salatu možete pripremati od čistog matilovca uz dodatak ulja, soli i sirćeta ili limunovog soka, ali ga možete iskombinovati i sa drugim sastojcima. Matilovac je lagan, tako da jedna šaka nema više od 10-tak grama.

Evo kako sam ga ja iskombinovala ;).

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Matilovac salata – Kristina Gašpar

  • 100 g rendane zelene jabuke
  • 50 g rendanog korena celera
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1/2 maslinovog ulja (ili nekog drugog po izboru)
  • 1 šaka matilovca
  1. Izmešajte rendanu jabuku i celer, dodajte so, biber, ulje i limunov sok, promešajte, pa dodajte opran matilovac.
  2. Salatu pripremajte neposredno pre upotrebe.