Medena kućica – Kristina Gašpar
Medena kućica – u susret predstojećim praznicima… Mirisna i ukusna…
Medenu kućicu sam prvi put pripremila i evo kako ona izgleda. Kada je dekorišete, savetujem da nikoga ne kopirate već da pustite mašti na volju. Medenjake i kućicu pripremam po ovom receptu:
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Medena kućica – Kristina Gašpar
- 200 gr šećera
- 200 gr maslaca
- 1 kašika meda
- 2 jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica začina za medenjake
- 1 kašika kakaoa
- 500-600 gr mekog crnog ili belog brašna (plus brašno za mešenje i razvijanje testa)
- Za dekoraciju:
- 1 belance
- 250-300 gr šećera u prahu
- kašičica soka od limuna
- prehrambene boje po potrebi
- Umutiti maslac i šećer, pa dodati jaja, med i vanilin šećer. Smesu dobro sjedniti. Potom dodati brašno, kakao i začin za medenjake i umesiti glatko testo. Tokom mešenja, dodavati brašno kako se testo ne bi lepilo.
- Testo uviti u kesu ili samolepljivu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru oko pola sata.
- Testo razvijte do željene debljine, ali savetujem da ne razvijate jako tanko. Ja sam ga razvijala oko 6-7 mm debljine.
- Seći željene oblike i ređati u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
- Za ovu kućicu nisam koristila modle i šablone, već sam delove sekla odokativno. Obavezno ostavljati dosta prostora između delova kako se ne bi zalepili tokom pečenja.
- Peći 15 minuta na 150 stepeni.
- Kada se delovi ohlade, spojite ih smesom od belanceta i šećera u prahu uz dodatak limunovog soka. A nju ćete dobti tako što ćete navede količine u delu “za dekoraciju” umutiti mikserom.
- Šećer dodajte postepeno sve dok ne dobijete odgovarajuću gustinu. količina šećera zavisi od veličine belanceta.
- Po želji, smesu (rojal masu) možete obojiti jestivim bojama i dekorisati kućicu.