Medenjaci – Marina Ignjatović
Medenjaci – slatki i fini medenjaci su ukras svakom stolu za Novu godinu.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Medenjaci – Marina Ignjatović
- 300 gr mekog brašna
- 100 gr margarina
- 1 jaje
- 100 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 1/2 kašičice cimeta
- 4 kašičice meda
- Glazura:
- 150 gr šećera u prahu
- 2-3 kašike vrele vode
- Med i margarin otopiti na tihoj vatri. Brašno pomešati sa šećerom, pecivom, vanilin šećerom, kakaom i cimetom. Umutiti jaja pa dodati u drašno i zamesiti sa otopljenim margarinom i medom. Smesu izručiti na radnu površinu i sve lepo umesiti da se dobije glatko testo. Umotati testo u najlonsku foliju i ostaviti da miruje 10 – 15 minuta. Rastanjiti testo oklagijom na debljinu 5 mm i raznim modlicama vaditi željene oblike.
- Medenjake poređati u podmazani pleh i peći 10 – tak minuta na 180 stepeni.
- Pečene medenjake izvaditi iz rerne i ohladiti.
- Umutiti glazuru drvenom varjačom od šećera u prahu i vrele vode, da se dobije gusta bela masa (kao za rozen tortu). U glazuru po želji mogu se umešati prehrambene boje.
- Na svaki medenjak naneti glazuru.