Mekike - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Mekike - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Kolačići od hleba, mekike. Kod moje mame Mirjane one nisu mekike, to su kolačići od hleba.

Zamesi hleba više nego što treba a deo testa ostavi za kolačiće od hleba.

Znači, svi sastojci su kao za hleb.

Možete ih jesti za doručak kao glavno jelo, za ručak, užinu, večeru uz pekmez, paštetu, sir, ma, postoji toliko varijanti. Sve je stvar ukusa i mašte. U ovim kolačićima od hleba, kao da postoji neka magija, uzmeš jedan pojedeš, pa drugi, treći, teško je da se zaustaviš, pa onda pojedeš polovinu od četvrtog, pa ti ruka sama krene ka drugoj polovini. I dok trepneš, već si pojeo četiri, auh… A oni kao da se nekom magijom povećavaju na gomili a ne smanjuju. Mama uvek ima zanimljivu priču za decu koja slabo jedu, mrljave dok jedu…

Kaže uzmeš kolačić od hleba, ako je šupalj kada ga prepoloviš, brzo zamisliš želju i ona če ti se ispuniti. Ja sam par ovih mojih mekika prepolovila na pola, šuplji su bili kada sam ih prepolovila, zamislila sam želju, možda ne samo jednu, jer sam pojela više od jedne mekike, sada ću čekati da vidim da li će mi se ispuniti.

Zar nije lepo, da bar na trenutak budemo deca, mašta čini svašta, na krilima mašte pišemo svoje priče…

Magija je čudo. Ovo su moje magične mekike.

Jao, umalo da zaboravim da napišem, brašno obavezno mora da se proseje i to je deo magije, taj deo ću vam napisati drugi put…

Mekike, kolačići od hleba, sastojci:

  • 250 ml mlake vode,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 500 g brašna,
  • pola kašičice soli i
  • 1 kašičica šećera.

Mekike, kolačići od hleba, priprema:

  • U mlaku vodu staviti kašičicu šećera, izmrvljen kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. Uvanglicu stavite obavezno prosejano brašno dodajte kvasac, mlaku vodu, so i zamesite testo.
  • Ostaviti testo da naraste, rastanjiti ga i vaditi čašom modlom ili jednostavno isecite .Ostavite 10 minuta da mekike nadođu.
  • U šerpu nasuti ulje ili mast i pržite mekike, odnosno kolačiće od hleba.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!