Meraklijska mrsna pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Meraklijska mrsna pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Meraklijska mrsna pita – Kristina Gašpar

Meraklijska mrsna pita – ova mrsna pita je nastala po uzoru na posnu pitu koju smo zajedničkim snagama kreirali Aleksandar Nikolić (moj dragi prijatelj) i ja.

Posnu meraklijsku pitu možete napraviti tako što ćete eliminisati mrsne sastojke (jaja, jogurt, sir i šunku), a umesto jogurta, koristiti pivo.

Za ovu količinu suvih sastojaka, potrebno vam je 2,5 dl kisele vode i 1,5 dl piva. Obzirom da pivo ima gorak ukus, količinu istog možete smanjiti u korist kisele vode.

Takođe, ukoliko ne volite neki od sastojaka, eliminišite ga ili ga zamenite onim koji volite.

Aleksandar je koristo vlašac koji sam zamenila mirođijom. On je u pitu stavio spanać, a ja zelje…

Kristina Gašpar blog Domaćica za vas

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Meraklijska mrsna pita – Kristina Gašpar

meraklijska mrsna pita Kristina Gaspar recepti i kuvar online

Meraklijska mrsna pita – ova mrsna pita, na vrlo jednostavan način može biti posna.

  • 1 šolja kukuruznog brašna;
  • 1 šolja integralnog brašna po izboru ; (najčešće koristim ražano i heljdino)
  • 1 šolja crnog brašna ; (može i belo)
  • 1 kašika suve mirođije;
  • 1 kašika kima;
  • 2 kašike semenki lana;
  • 2 kašike susama;
  • 1 kašičica soli;
  • 1 kašičica praška za pecivo;
  • 1 kašičica bibera ; (ili po ukusu)
  • 1 kašičica belog luka u prahu ; (ili po ukusu)
  • 3 veća jajeta;
  • 1 šolja jogurta;
  • 1 šolja kisele vode;
  • 1,5 dl ulja;
  • 300 g zelja ; (spanaća ili blitve)
  • 100 g praziluka;
  • 2 strukamladog luka;
  • 200 g tvrdog sira;
  • 100 g šunke ili mesnate slanine.
  1. Prvo prepečem semenke ukoliko već nemam takve.
  2. Potom propržim iseckan praziluk i mladi luk na malo ulja, pa dodam usitnjeno zelje i dinstam dok se ono ne omekša.
  3. Sjedinim sve suve sastojke, dodam jogurt, vodu jaja, ostatak ulja, pa umutim. Na kraju dodam mešavinu zelja i luka, mrvljen sir i iseckanu šunku.
  4. Lagano izmešam i pečem u plehu za projice na 200-220 stepeni dok ne porumene (oko 25 minuta).
  5. Ako ne jedete meso (kao ja), šunku ili slaninu stavite u pola testa.
U svakom slučaju, pustite mašti na volju i eksperimentišite u kuhinji ;).