Meraklijska mrsna pita – Kristina Gašpar

Meraklijska mrsna pita – Kristina Gašpar

Meraklijska mrsna pita – ova mrsna pita je nastala po uzoru na posnu pitu koju smo zajedničkim snagama kreirali Aleksandar Nikolić (moj dragi prijatelj) i ja.

Posnu meraklijsku pitu možete napraviti tako što ćete eliminisati mrsne sastojke (jaja, jogurt, sir i šunku), a umesto jogurta, koristiti pivo.

Za ovu količinu suvih sastojaka, potrebno vam je 2,5 dl kisele vode i 1,5 dl piva. Obzirom da pivo ima gorak ukus, količinu istog možete smanjiti u korist kisele vode.

Takođe, ukoliko ne volite neki od sastojaka, eliminišite ga ili ga zamenite onim koji volite.

Aleksandar je koristo vlašac koji sam zamenila mirođijom. On je u pitu stavio spanać, a ja zelje…

Kristina Gašpar blog Domaćica za vas

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Meraklijska mrsna pita – Kristina Gašpar

Meraklijska mrsna pita – ova mrsna pita, na vrlo jednostavan način može biti posna.

  • 1 šolja kukuruznog brašna;
  • 1 šolja integralnog brašna po izboru ; (najčešće koristim ražano i heljdino)
  • 1 šolja crnog brašna ; (može i belo)
  • 1 kašika suve mirođije;
  • 1 kašika kima;
  • 2 kašike semenki lana;
  • 2 kašike susama;
  • 1 kašičica soli;
  • 1 kašičica praška za pecivo;
  • 1 kašičica bibera ; (ili po ukusu)
  • 1 kašičica belog luka u prahu ; (ili po ukusu)
  • 3 veća jajeta;
  • 1 šolja jogurta;
  • 1 šolja kisele vode;
  • 1,5 dl ulja;
  • 300 g zelja ; (spanaća ili blitve)
  • 100 g praziluka;
  • 2 strukamladog luka;
  • 200 g tvrdog sira;
  • 100 g šunke ili mesnate slanine.
  1. Prvo prepečem semenke ukoliko već nemam takve.
  2. Potom propržim iseckan praziluk i mladi luk na malo ulja, pa dodam usitnjeno zelje i dinstam dok se ono ne omekša.
  3. Sjedinim sve suve sastojke, dodam jogurt, vodu jaja, ostatak ulja, pa umutim. Na kraju dodam mešavinu zelja i luka, mrvljen sir i iseckanu šunku.
  4. Lagano izmešam i pečem u plehu za projice na 200-220 stepeni dok ne porumene (oko 25 minuta).
  5. Ako ne jedete meso (kao ja), šunku ili slaninu stavite u pola testa.
U svakom slučaju, pustite mašti na volju i eksperimentišite u kuhinji ;).

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Meraklijska mrsna pita – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.