Kompanija METRO u svoju bogatu i raznoliku ponudu zdravih namirnica, uvrstila je još dva inovativna, hranjiva i kvalitetna proizvoda, a reč je o brašnima od pistaća i badema. Obe vrste brašna su prvoklasnog kvaliteta, gluten-free i bez laktoze, a pripadaju asortimanu robne marke METRO Chef. Ova brašna idealan su izbor za sve ljubitelje kvalitetnog i zdravog zalogaja, kao i profesionalne kupce iz sektora ugostiteljstva, koji svojim gostima žele da ponude samo najbolje obroke.
Brašno od pistaća bogato je vitaminima, gvožđem, visokim procentom nezasićenih masti i hranljivim vlaknima, što značajno doprinosi zdravlju organizma. Njegovo konzumiranje preporučuje se i osobama na dijetetskom režimu ishrane, a odličan ukus i karakteristična nežno zelena boja doprineće da svako jelo postane pravi delikates. Takođe sadrži i karotin koji utiče na zdravlje očiju i podstiče vid.
S druge strane brašno od badema je nutritivno bogat i bezglutenski proizvod koji se dobija mlevenjem blanširanih badema, i u svom sastavu poseduje značajnu količinu minerala od izuzetnog značaja za zdravlje kostiju. Ono što je važno je da ovo brašno takođe ne sadrži dodatne šećere, boje i arome, a odličan je izbor i za one koji su pobornici veganske i paleo ishrane. Njegov aromatičan ukus podseća na marcipan, zbog čega je omiljen sastojak slatkiša poput macaronsa.
U nastavku vam nudimo dva recepta kao predloge ukusnih zalogaja koje možete brzo i lako napraviti koristeći upravo ova inovativna, hranjiva i zdrava brašna od pistaća i badema, kao glavni sastojak.
Kolačići od pistaća sa sirom
Potrebne namirnice:
Baza: 60 g putera, 100 g šećera, 180 g brašna pistaća (prosejanog), 1 jaje, vanil šećer, narendana kora i isceđeni sok od polovine limuna, 1/2 kesice praška za pecivo, 100 ml mleka, malo soli
Krem: 50 g putera, 200 g ARO krem sira, 100 g šećera u prahu, vanil šećer po ukusu, sok od polovine limuna, 40 g brašna pistaća
Dekoracija: 30 g mlevenih pistaća
Priprema: Mutiti lagano puter i šećer sve dok puter ne postane vazdušast. Zatim dodati jaje, limunov sok, narendanu koru limuna, mleko i mutiti sve zajedno još minut. Pomešati brašno pistaća sa praškom za pecivo, prosejati, dodati so i mutiti dok se ne dobije ujednačena smesa. Testo raspodeliti na papiru za pečenje, kesom za špricanje, i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 10 minuta.
Puter, šećer i vanilu umutiti dodati ARO krem sir, limun i brašno pistaća i sjediniti u ujednačenu masu. Na polovinu pečenog testa naneti fil i pokriti ga drugim delom, a zatim obilato uvaljati u pistaće.
Sirovi čokoladni kolač sa bademom, suvim šljivama i avokadom
Potrebne namirnice za koru: 200 g badem brašna, 230 g suve šljive, aroma vanile, 30 g meda, prstohvat soli, malo cimeta.
Način rada: Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se svi sastojci ne sjedine. Izvaditi iz blendera i masu staviti na dno kalupa i poravnati. Staviti u frižider da se malo stegne.
Potrebne namirnice za krem: 1 kom avokada (mekši), 50 g kakao praha, 200 g otopljenog toplog kokosovog putera, 150 g meda, 200 g bademovog ili sojinog mleka, prstohvat soli, aroma vanile.
Način rada: sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije fin, gladak, krem. Krem sipati preko kore, poravnati i ostaviti u frižider par sati da se slegne. Servirati po želji.
Metro Cash & Carry Srbija
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!