MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA - dobitnici priznanja
MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA - dobitnici priznanja

Beograd, 02.02.2023 – Turistička organizacija Srbije (TOS) i METRO Cash & Carry Srbija, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, uručili su pločice restoranima koji su se našli u okviru MICHELIN Vodiča za Beograd za 2023. godinu. Vlasnici i šefovi kuhinja 17 restorana dobili su čuvenu MICHELIN pločicu, koja njihovim gostima pruža prepoznatljiv pokazatelj kvaliteta, raznolikosti i kreativnosti hrane i usluga koje nude.

MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA
MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA

Priznanja nagrađenim ugostiteljima uručili su Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine, Marija Labović, v.d direktorka Turističke organizacije Srbije i André Rinnensland, generalni direktor kompanije METRO Cash & Carry Srbija, kao zvanični partneri MICHELIN Vodiča za Beograd.

MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA - pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić
MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA – pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić

’’Do samo pre par godina organizacija svečanosti na temu selekcije beogradskih restorana za Michelin vodič bila je vizija koju smo imali, kojoj smo težili i do koje smo, uz angažovanje svih nas, i došli. Aktivno smo radili na unapređenju saradnje i konkretizaciji aktivnosti sa turističkom privredom, što se direkto reflektovalo kroz povećanje broja selektovanih restorana u pomenutom vodiču. Dolazak Michelina u Srbiju dodatno je doprineo boljoj vidljivosti i pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije na svetskom tržištu, a  u prilog tome govori činjenica da je za 33% stranih turista gastronomija osnovni motiv dolaska. Prezentovanje gastronomske turističke ponude Srbije je šansa za kreiranje brenda zasnovanog na autohtonim vrstama proizvoda i to je prilika da se gastronomija Srbije izdiferencira kao poseban turistički proizvod.’’, izjavila je Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine.

U MICHELIN Vodiču za Beograd za 2023. godinu u kategoriji preporučenih nalaze se: SkyLounge, Metropolitan Grill, Twenty Two kao novonagrađeni restorani, kao i Bela Reka, Comunale Caffè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, Iva New Balkan Cuisine, JaM, Langouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square, koji su se našli i u prošlogodišnjoj selekciji. U okviru druge selekcije od navedenih restorana, oznaku Bib Gourmand, koja označava odličan kvalitet po odličnoj ceni, ponovo je dobio restoran Iva New Balkan Cuisine. Restoran Bela Reka se i dalje ohrabruje zbog posvećenosti održivosti, sa posebnim  akcentom na upotrebu lokalnih proizvoda i očuvanje tradicije.

MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA - direktorka TOS Marija Labović
MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA – direktorka TOS Marija Labović

’’Raduje me što smo danas, godinu dana nakon prve selekcije, opet tu da zajedno proslavimo nove uspehe i dodelimo Michelin pločice restoranima koji pažljivo odabranim menijima i kvalitetom usluge prave razliku u gastronomskoj ponudi Srbije. Svi oni na najlepši način doprinosite promociji Srbije i jačanju pozitivnog imidža naše zemlje. Kontinuitet i pozitivan trend sa Michelin-om prati i pozitivan trend u turizmu Srbije, tako da je 2022. godina bila godina novih rekorda kada govorimo o broju turista, broju noćenja i ostvarenom deviznom prilivu. U istraživanjima koja sprovodimo turisti najvišim ocenama cene gastronomsku ponudu Srbije koja, uz aktivan odmor i kulturno-istorijsko nasleđe, čini važan kriterijum prilikom izbora destinacija za putovanje, a preporuka Michelin-a to dodatno potvrđuje.’’, izjavila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Svečana dodela je organizovana u prostorijama Turističke organizacije Srbije, koja je tokom prethodnih godina uložila izuzetne napore u internacionalnu promociju srpske gastronomije i turističkih potencijala i dolazak MICHELIN Vodiča u Beograd.

MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA - direktork Metro Srbija André Rinnensland
MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA – direktork Metro Srbija André Rinnensland

„Nastavak uspešne selekcije MICHELIN Vodiča za Beograd pokazatelj je snage i kvaliteta domaćeg ugostiteljstva i srpske gastronomske scene. METRO, kao partner MICHELIN Vodiča širom sveta, posebno se ponosi i partnerstvima koja ima sa gotovo svim nagrađenim restoranima u Beogradu. Za nas je uspeh nagrađenih restorana podjednako važan kao i naš uspeh, ali i doprinosi osećaju odgovornosti da, kao veletrgovac koji snabdeva i podržava HoReCa sektor, uvek budemo pouzdan partner i nudimo domaće i svetske proizvode, treninge i usluge na najvišem nivou“, rekao je André Rinnensland, generalni direktor kompanije METRO Cash & Carry Srbija.

MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA - dobitnici priznanja
MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA – dobitnici priznanja

Preko video linka, svim prisutnima se obratio Tomi Mausin Europe Director for restaurants Michelin. “Neka je Srbija ponosna na vas!”, poručio je dobitnicima ovih vrednih Michelin priznanja.

MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA, Tomi Mausin Europe Director for restaurants Michelin
MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA, Tomi Mausin Europe Director for restaurants Michelin

Galerija fotografija sa dodele MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA (photo Miodrag Ilić):

Izvor: saopštenje za medije Turistička organizacija Srbije

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!