Sede s desna na levo: Milivoje Minja Tomašević, Branka Babić, dr prof Slađana Šobajić
Sede s desna na levo: Milivoje Minja Tomašević, Branka Babić, dr prof Slađana Šobajić

Beč, 09.05.2019. – Tačno godinu dana posle izlaska iz štampe knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, održana je promocija u prepunoj sali EGA Zentrum u Beču, u organizaciji Srpskog kulturnog foruma i pokroviteljstvo i pomoć Nj.E. Ambasadora Srbije u Austriji g. Nebojše Rodića i Ambasade Srbije u Beču.

Domaćin, predsednik Srpskog kulturnog foruma g. Dragan Mišković, u uvodnoj reči, istakao je da je misija Srpskog kulturnog foruma upravo organizacija ovakih događaja, povezanih sa kulturom i tradicijom.

Dragan Mišković, predsednik, Srpski kulturni forum
Dragan Mišković, predsednik, Srpski kulturni forum

Promociju je otvorio Nj.E. Ambasador g. Nebojša Rodić, koji je, između ostalog, rekao: „Naša kuhinja je osobena, možda zbog toga što u njoj prepoznajemo uticaje mnogih drugih kuhinja. Ali, svoju autentičnost iskazujemo upravo time što tu hranu spremamo na jedan osoben način. Sticajem okolonsti, spadam u one koji čitaju vrlo revnosno, sve što se nađe pred mojim očima. Pa sam tako i ovu knjigu pročitao, za koju moram da kažem, da po meni, predstavlja, pored sadržine, remek delo kako je tehnički napravljena. Ja takvu knjigu nisam imao prilike da vidim. A ono što je, kao recepti napisano, takođe, predstavlja umetnost. A o umetnosti ne treba raspravljati. Ili je prihvatiš, ili je ne prihvatiš. U svakom slučaju, ovo je dragocena knjiga. Neverovatan trud, da se sve to uradi. Izvanredno sprovedena namera da se to predstavi i na stranom jeziku, a ne samo na srpskom. Ja sam uživao držeći ovu knjigu u ruci, uživao sam čitajući… Uživanje je bilo razgovarati sa porodicom Ilić. Uživanje je bilo dogovarati se oko pripreme večerašnjeg skupa. Uživajmo u nečemu, što je samo delić, što je u knjizi napisano, a što nam je večeras pripremljeno.“

Nj. E. Ambasador Srbije u Austriji, g. Nebojša Rodić
Nj. E. Ambasador Srbije u Austriji, g. Nebojša Rodić

U nastavku događaja, prisutnima su o knjizi govorili profesor dr Slađana Šobajić, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu na katedri za bromatologiju, diplomirani etnolog Branka Babić, kustos-etnolog Narodnog muzeja u Zrenjaninu i autor knjige, Miodrag Ilić.

Sede s leva na desno: Milivoje Minja Tomašević, Branka Babić, dr prof Slađana Šobajić
Sede s desna na levo: Milivoje Minja Tomašević, Branka Babić, dr prof Slađana Šobajić

Profesor dr Slađana Šobajić je navela da je oduvek trebalo da hrana bude lek i da lek bude hrana. To pravilo je naročito bilo izraženo u tradicionalnoj domaćoj kuhinji u stara vremena. Istakla je da nas ovakve knjige uvek podsećaju da ne zaboravimo najvažnije: da zdravlje na usta ulazi.

Branka Babić, kustos-etnolog je istakla važnost ovakvih projekata i knjiga u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa. Na kraju izlaganja, pozvala je autora knjige da neka od navedenih starinskih jela prijavi preko Centra za nematerijalno kulturno nasleđe da bi se i zvanično uvrstila u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa (Lista elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije).

Autor knjige Miodrag Ilić je govorio o tome kako je nastala knjiga, o važnosti ovakvih projekata u očuvanja tradicije. Poseban akcenat je stavio na multikulturalnost ovih prostora, kao i činjenicu da je u stara vremena u svim krajevima Srbije moglo da se pronađe dosta sličnih jela i da niko – pojedinac ili region ne polaže autorsko pravo na neku veštinu u pravljenju jela ili sam recept, već je sve to deo jedinstvene kulture ishrane i ukupnog nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Miodrag Ilić, autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
Miodrag Ilić, autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Turistička organizacija Srbije je svim posetiocima ovog događaja obezbedila prigodne poklone. Pavle Đukić, u ime TOS, je svima približio planove i akcije koje će TOS imati ove godine i u narednom periodu.

Nakon oficijelnog dela promocije, svi prisutni su mogli da isprobaju mnoga starinska, tradicionalna jela, koja su pripremljena prema receptima iz knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje. Majstor kulinarskog zanata ovoga puta je bio master šef i karving majstor Dejan Ilić, koji je pobrao aplauz svih prisutnih za svoje kreacije.

Na meniju su bili specijaliteti: štrudla sa makom, štrudla sa orasima, salčići, lenja pita sa jabukama, vasina torta, klucana salata (pečena paprika i paradajz), pita savijača sa krompirom, pita sa kupusom, punjena suva parika sa sirom, ćufte (leskovački uštipak), sarmice od zelja, kajmak, ajvar, presna pogača, princes krofne…

Mirisi tradicionalnih recepata u Beču - kreacije i delicije master šefa i majstora karvinga Dejana Ilića
Mirisi tradicionalnih recepata u Beču – kreacije i delicije master šefa i majstora karvinga Dejana Ilića
Mirisi tradicionalnih recepata u Beču - kreacije i delicije master šefa i majstora karvinga Dejana Ilića
Mirisi tradicionalnih recepata u Beču – kreacije i delicije master šefa i majstora karvinga Dejana Ilića

A da gosti ne ostanu žedni, pored svih tih đakonija, brinula je vinarija Trilogija,  vinski biser Šumadije, a vlasnik i glavni somelijer Dragan Mijailović je davao savete o uparivanju tradicionalne hrane i vina.

Kompletna foto galerija: https://www.facebook.com/pg/ReceptiiKuvar/photos/?tab=album&album_id=1034993516701817

Ukratko o knjizi Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje predstavlja riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života koji polako, ali nepovratno nestaje. O načinu života kada se kuvalo za porodicu, kada je bilo dovoljno vremena za dugu pripremu jela, kada je cela porodica sedela za stolom I kada se nije znalo za zamrznute ili podgrejane obroke. Listajući knjigu i čitajući recepte skoro da ćete osetiti miris ovih sveže pripremljenih i ukusnih jela, koja takođe predstavljaju važan deo nematerijalne kulturne baštine jednog naroda

Tradicija i običaji imaju važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji svakog naroda. Bez obzira na to da li se radi o zapisima ili usmenim predanjima, informacije o načinu života u prošlim vremenima omogućavaju da se zaštite autentičnost i identitet zajednica usko povezanih istim geografskim poreklom, da se sačuvaju tradicionalna znanja i veštine koje možda više nisu neophodne ali predstavljaju deo istorijskog nasleđa.

Svi detalji o knjizi na linku: http://tradicionalnirecepti.net/rs/