Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept – Verica Poznanović

Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept.

Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept, sastojci:

  • Univerzalno testo za pitu od 1kg brašna,
  • 2 dl ulja,
  • 1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i
  • so.

Za fil je potrebno:

  • 30 mladih listova vinove loze,
  • 3-4 struka mladog zelenog luka,
  • 3 jaja,
  • 1 časa od 2 dl kiselog mleka,
  • 1 čaša kukuruznog brašna,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 300 gr sira i
  • 1 dl ulja.

Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept, priprema:

  • Listove vinove loze operite, prelijte sa vrelom vodom i ostavite  da stoje jedan minut a zatim ih prelijte hladnom vodom. Ocedite vodu i naseckajte ih na  sitne komadiće.
  • Mladi luk očistite pa i njega naseckajte.
  • U dublju posudu stavite jaja i kiselo mleko i promešajte da se sjedine. Dodajte brašno pomešano sa suvim kvascem, naseckani luk, seckanu vinovu lozu i sitan sir. Sve dobro sjedinite.

Testo:

  • Brašno posoliti, dodati ulje i lagano sipati vodu, neprestano mešajući da se dobije meko testo.
  • Mora dobro da se izradi.
  • Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili mašću, pa ih prekriti  krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje 30 min.
  • Odstojale lepinjice se rastezati rukom i prstima, razvući na krajevima, da se dobije veći krug a onda razvlačiti na stolnjaku.
  • Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.
  • Testo poprskati toplim uljem ili sa istopljenom mašću.
  • Nanositi fil po celoj površini i savijati u kore (fil u ovom slučaju je od listova vinove loze sa dodacima).
  • U manjoj posudi pomešati vodu i ulje, pa se gotovu savijaču poprskati pre pečenja.
  • Peći u jako zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
  • Pečena pita poprskati mlakom vodom i prekriti krpom da odstoji.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.