Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept – Verica Poznanović

0
375
Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept.

Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept, sastojci:

  • Univerzalno testo za pitu od 1kg brašna,
  • 2 dl ulja,
  • 1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i
  • so.

Za fil je potrebno:

  • 30 mladih listova vinove loze,
  • 3-4 struka mladog zelenog luka,
  • 3 jaja,
  • 1 časa od 2 dl kiselog mleka,
  • 1 čaša kukuruznog brašna,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 300 gr sira i
  • 1 dl ulja.

Pita sa listovima vinove loze, tradicionalni recept, priprema:

  • Listove vinove loze operite, prelijte sa vrelom vodom i ostavite  da stoje jedan minut a zatim ih prelijte hladnom vodom. Ocedite vodu i naseckajte ih na  sitne komadiće.
  • Mladi luk očistite pa i njega naseckajte.
  • U dublju posudu stavite jaja i kiselo mleko i promešajte da se sjedine. Dodajte brašno pomešano sa suvim kvascem, naseckani luk, seckanu vinovu lozu i sitan sir. Sve dobro sjedinite.

Testo:

  • Brašno posoliti, dodati ulje i lagano sipati vodu, neprestano mešajući da se dobije meko testo.
  • Mora dobro da se izradi.
  • Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili mašću, pa ih prekriti  krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje 30 min.
  • Odstojale lepinjice se rastezati rukom i prstima, razvući na krajevima, da se dobije veći krug a onda razvlačiti na stolnjaku.
  • Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.
  • Testo poprskati toplim uljem ili sa istopljenom mašću.
  • Nanositi fil po celoj površini i savijati u kore (fil u ovom slučaju je od listova vinove loze sa dodacima).
  • U manjoj posudi pomešati vodu i ulje, pa se gotovu savijaču poprskati pre pečenja.
  • Peći u jako zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
  • Pečena pita poprskati mlakom vodom i prekriti krpom da odstoji.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!