Mocart kugle – Snežana Kitanović
Mocart kugle – samo ko je probao mocart kugle može da prepozna da su ove najsličnije originalu.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Mocart kugle – Snežana Kitanović
- 250 gr. marcipan mase
- 200 gr. nugat mase
- 100 gr. čokolade za kuvanje
- 100 gr. sirovog badema
- 100 gr. šećera u prahu
- gusti šećerni rastvora
- aroma gorkog badema
- 100 gr.pečenih i samlevenih lešnika
- 2 kašike prah šećera
- 100 gr. čokolade za kuvanje
- Od nugat mase praviti manje kuglice a zatim ih uvijati u marcipan masu.
- Tako formirane kuglice umakati u čokoladu za kuvanje koju ste otopili sa malo margarina.
- Za marcipan masu potrebno je:
- 100gr.sirovog badema
- 100gr.šećera u prahu
- gusti šećerni rastvora
- aroma gorkog badema
- Popariti badem vrelom vodom, skinuti mu kožicu i ostaviti ga da se dobro osuši (da bi se lakše samleo).
- Nakon toga pomešati ga sa prah šećerom i staviti fa u blender da se melje 2-3min, dok se ne dobije fini prah.
- Izručiti masu u činiju, dodati aromu gorkog badema i naliti sa malo šećernog rastvora.
- Za šećerni rastvor pomešati 50gr. šećera i 50ml. vode, staviti da masa proključa, a onda je dobro ohladiti.
- Mesiti rukom kao testo, uz dolivanje rastvora po potrebi, sve dok se ne dobije glatka masa koja se može oblikovati i koja se ne lepi pri mešenju.
- Za nugat masu potrebno je:
- 100gr.pečenih i samlevenih lešnika
- 2 kašike prah šećera
- 100gr. čokolade za kuvanje
- Ispečenim i samlevenim lešnicima dodati prah šećer, zatim ih staviti u blender i blendirati na najjačoj brzini sve dok masa ne postane kao nauljena.
- Istopiti čokoladu i prohladiti je a zatim je dodati u lešnike i blendirati dok masa ne postane glatka.